Show simple item record

Authordc.contributor.authorGonzález Fuentes, Pamela A.
Authordc.contributor.authorZúniga López, María C.
Authordc.contributor.authorOlea Azar, Claudio
Authordc.contributor.authorLoyola, Cristina
Authordc.contributor.authorFolch Cano, Christian G.
Admission datedc.date.accessioned2018-05-31T21:45:49Z
Available datedc.date.available2018-05-31T21:45:49Z
Publication datedc.date.issued2017
Cita de ítemdc.identifier.citationCiencia e Investigacion Agraria, Volumen 44, Issue 3, 2018, Pages 262-271es_ES
Identifierdc.identifier.other10.7764/rcia.v44i3.1786
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/148445
Abstractdc.description.abstractThe production of high quality natural Antioxidants from olive pruning wood extracts and their application to prevent the oxidation of vegetable oils were evaluated. The production of antioxidants from branches of olive pruning wood (OPW) using Soxhlet extraction and ethanol was optimized, evaluating the use of dry and fresh OPW, with extraction of an initial mass of 1 and 3 g and extraction times of 2, 4 and 8 h. For the evaluation of the antioxidant properties of the OPW extracts (OPWEs), the 2.2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical bleaching and ORAC-FL assays were performed. Additionally, the phenolic profile of the OPWEs was obtained by using HPLC-DAD, and the total phenolic composition was quantified by the Folin-Ciocalteu assay. The OPWE obtained from dry OPW using 1 g of initial mass showed the highest content of phenolic compounds and better antioxidant capacity compared to the OPWE obtained from fresh OPW. Both extracts showed the same profiles, but the OPWE obtained from dry OPW showed twice the concentrations of catechin (1.00 g 100 g(-1) OPWE) and oleuropein (12.59 g 100 g(-1) OPWE). Low concentrations of optimized OPWE showed activity against lipid oxidation of sunflower oil, measured by the peroxide value obtained by microwave and forced air oven heating. Under high temperature conditions and concentrations, the results suggest that OPWE may present the opposite effect.es_ES
Abstractdc.description.abstractSe evaluó la producción de antioxidantes naturales de alta calidad desde extractos de madera de poda de olivo y su aplicación para prevenir la oxidación de aceites vegetales. La extracción de antioxidantes desde las ramas de poda de olivo (OPW), fue optimizada usando extractor Soxhlet y etanol, evaluando el empleo de OPW seca y fresca, masas iniciales de extracción de 1 y 3 g y tiempos de extracción de 2, 4 y 8 h. Para la evaluación antioxidante de los extractos de OPW (OPWE) se realizaron los ensayos de Inhibición del radical DPPH y ORAC-FL. Adicionalmente, el perfil fenólico de los OPWE fue obtenido por HPLC-DAD y el contenido total de fenoles fue cuantificado a través del ensayo de Folin-Ciocalteau. El OPWE obtenido desde OPW seca y usando 1 g de masa inicial mostró el más alto contenido de compuestos fenólicos y la mejor capacidad antioxidante, comparado con los obtenidos desde OPW fresca. Ambos extractos mostraron perfiles similares, pero el OPWE obtenido de OPW seca mostro dos veces la concentración de catequina (1.00 g 100 g-1 OPWE) y oleuropeína (12.59 g 100 g-1 OPWE). Bajas concentraciones del OPWE optimizado mostraron actividad contra la oxidación lipídica del aceite de girasol, medida a través del índice de peróxidos durante el calentamiento en microondas y en estufa de aire forzado. En condiciones de mayores temperaturas y concentraciones, los resultados sugieren que el OPWE puede presentar el efecto contrario.es_ES
Patrocinadordc.description.sponsorshipFONDECYT Project 11140256 CONICYT-Chile postgraduate school of the University of Concepciones_ES
Lenguagedc.language.isoenes_ES
Publisherdc.publisherPontificia Universidad Católica de Chilees_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceCiencia e Investigación Agrariaes_ES
Keywordsdc.subjectAntioxidantses_ES
Keywordsdc.subjectCatechines_ES
Keywordsdc.subjectLipid oxidationes_ES
Keywordsdc.subjectOleuropeines_ES
Keywordsdc.subjectOlive wood pruninges_ES
Keywordsdc.subjectAntioxidanteses_ES
Keywordsdc.subjectMadera de podaes_ES
Keywordsdc.subjectOleuropeinaes_ES
Keywordsdc.subjectOxidación de lípidoses_ES
Títulodc.titleEffect of olive pruning wood extract on lipid oxidation in sunflower oiles_ES
Title in another languagedc.title.alternativeEfecto del extracto de madera de poda de olivo sobre la oxidación lipídica en aceite de girasoles_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso abierto
Catalogueruchile.catalogadortjnes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile