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Authordc.contributor.authorValenzuela Venegas, Carolina 
Authordc.contributor.authorCarvallo, F. 
Authordc.contributor.authorMorales Silva, María Sol 
Authordc.contributor.authorReyes, P. 
Admission datedc.date.accessioned2015-09-24T20:07:51Z
Available datedc.date.available2015-09-24T20:07:51Z
Publication datedc.date.issued2015
Cita de ítemdc.identifier.citationArch Med Vet 47, 53-59 (2015)en_US
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0301-732X2015000100010
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/133836
General notedc.descriptionArtículo de publicación ISIen_US
Abstractdc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of using dried salmon silage in broiler diets on performance parameters and meat sensory quality. Dried salmon silage (ESS) was obtained from salmon wastes, processed by acid digestion and co-dried with wheat bran (70:30, respectively). Three hundred Ross 308 broiler chickens were used, and randomly distributed to five feeding groups: control, C (0% ESS), T1 (4% ESS), T2 (8% ESS), T3 (12% ESS) and T4 (15% ESS). The chicks were fed for 32 days with these diets, and with control diet only from day 33 to day 42. The following performance parameters were quantified: mortality percentage (%M), body weight (PV), daily weight gain (GPV), feed intake (CA), and feed conversion (ECA). After day 42, samples of breast and drumstick meat were obtained for sensory analysis. The diets used were isoproteic and isoenergetic. The use of ESS did not have a significant effect on %M, PV, GPV, CA and ECA (P < 0.05), and neither did it affect the sensory quality of breast and drumstick meat. In conclusion ESS can be used as an important contribution to broiler feed, and an alternative to protein concentrates that are currently in the market. Additionally, the inclusion of ESS up to 15% in broiler diets until day 32 does not generate adverse effects on productive performance, and breast and drumstick meat sensory quality.en_US
Abstractdc.description.abstractEl objetivo de este estudio fue determinar el efecto del uso de ensilado seco de salmón en dietas de pollos broiler sobre parámetros productivos y calidad sensorial de la carne. El ensilaje seco de salmón (ESS) se obtuvo a partir de salmones muertos procesados por digestión ácida y cosecado con afrecho de trigo (70:30, respectivamente). Se utilizaron 300 pollos broiler Ross 308 y se distribuyeron aleatoriamente a cinco grupos de alimentación: control, C (0% ESS), T1 (4% ESS), T2 (8% ESS), T3 (12% ESS) y T4 (15% ESS). Los pollos fueron alimentados durante 32 días con estas dietas, y solo con dieta control desde el día 33 al 42. Se cuantificaron los siguientes parámetros productivos: porcentaje de mortalidad (%M), peso vivo (PV), ganancia de peso vivo (GPV), consumo de alimento (CA), y eficiencia de conversión alimentaria (ECA). En el día 42 se obtuvieron muestras de carne de pechuga y trutro largo para análisis sensorial. Las dietas utilizadas fueron isoproteicas e isoenergéticas. El uso de ESS no tuvo un efecto significativo en %M, PV, GPV, CA y ECA (P < 0,05), y tampoco afectó la calidad sensorial de carne de pechuga y trutro largo de pollo. En conclusión, el ESS puede convertirse en una importante contribución a la alimentación de pollos broiler, y una alternativa a los concentrados proteicos que existen actualmente en el mercado, y que su incorporación en dietas de pollos broiler hasta 15% hasta el día 32 de vida de los animales no genera efectos sobre los parámetros de rendimiento productivo como tampoco en las características sensoriales de la carne de pechuga y trutro largo de pollo.
Lenguagedc.language.isoesen_US
Publisherdc.publisherUniversidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias Veterinariasen_US
Type of licensedc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Keywordsdc.subjectEnsiladoen_US
Keywordsdc.subjectSalmónen_US
Keywordsdc.subjectPollos broileren_US
Títulodc.titleEfecto del uso de ensilado seco de salmón en dietas de pollos broiler sobre parámetros productivos y calidad sensorial de la carneen_US
Title in another languagedc.title.alternativeThe effects of using dried salmon silage in broiler chicken diets on productive performance and meat sensory qualityen_US
Document typedc.typeArtículo de revista
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCOPUS


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