Show simple item record

Authordc.contributor.authorFalabella Gellona, Fernanda 
Authordc.contributor.authorSanhueza Riquelme, María Lorena 
Authordc.contributor.authorCorrea, Itací 
Authordc.contributor.authorFonseca, Eugenia 
Authordc.contributor.authorRoush, Cody 
Authordc.contributor.authorGlascock, Michael 
Admission datedc.date.accessioned2015-12-22T03:02:09Z
Available datedc.date.available2015-12-22T03:02:09Z
Publication datedc.date.issued2015
Cita de ítemdc.identifier.citationChungara, Revista de Antropología Chilena Volumen 47, Nº X, 2015. Páginas 1-11en_US
Identifierdc.identifier.issn0717-7356
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/135895
General notedc.descriptionArtículo de publicación ISIen_US
Abstractdc.description.abstractEn sociedades de baja escala, como los grupos del período Alfarero Temprano de Chile Central, el registro cerámico es un buen referente de las tradiciones reproducidas al interior de comunidades de alfareras(os) y de la circulación de sus saberes. Este trabajo evalúa a qué escala espacial se compartían esos saberes y su relación con los componentes culturales Bato y Llolleo, para entender las unidades sociales mínimas y su articulación en niveles sociales mayores. Basados en el análisis de rasgos tecnológicos evidenciados en fragmentos de vasijas de cocina, como morfología de bordes, gestos técnicos de manufactura, composición de pastas y procedencia de materias primas, se observan patrones diferenciados a nivel del grupo cultural, de las comunidades locales y de los conjuntos residencialesen_US
Abstractdc.description.abstractSocial organization in small scale societies, such as Early Ceramic Period groups in Central Chile, can be understood from a bottom up perspective, exploring information in their smallest social units. In these societies ceramic data are good approximations to technological traditions reproduced in pottery communities. In this paper we explore whether ceramic traditions were shared beyond the residential compounds and defined cultural groups (Bato and Llolleo). We analyzed rim and paste attributes in cooking vessels looking for technical gestures, paste recipes and raw material provenience. The results show patterns at the local community level for raw material procurement, patterns according to cultural groups for paste recipes and some technical gestures shared at the co-residential level.
Lenguagedc.language.isoesen_US
Publisherdc.publisherUniversidad de Tarapacáen_US
Type of licensedc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Keywordsdc.subjectTecnología cerámicaen_US
Keywordsdc.subjectActivación neutrónicaen_US
Keywordsdc.subjectChile Centralen_US
Keywordsdc.subjectBatoen_US
Keywordsdc.subjectLlolleoen_US
Títulodc.titleTradiciones Tecnológicas del Periódo Alfarero Temprano de Chile Central. un Estudio de Bordes, Materias Primas y PAstas de Vasijas de Cocina en la Microrregión de Angosturaen_US
Title in another languagedc.title.alternativeTechonological Traditions from the Early Ceramic Period in Central Chile Rim, Raw Material and Fabric Analyses of Cooking Vessels in the Angostura Micro Regionen_US
Document typedc.typeArtículo de revista


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile
Except where otherwise noted, this item's license is described as Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile