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(Elsevier, 2018)N-epsilon-carboxymethyl-lysine (CML) is measured in food, but there is a controversy concerning the most convenient yet reliable method(s) for this task. This work compares three different ELISA assays and HPLC-ESI-ITMS/MS ...
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(Wiley, 2018)This study examined whether iron deficiency (ID) in infancy contributes to problem behaviors in adolescence through its influence on poor regulatory abilities in childhood. Chilean infants (N=1,116) were studied whenthere ...
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(Wiley, 2018)ObjectiveFew instruments evaluate family caregiver perceptions of challenges caring for persons with dementia and improvement or worsening in these areas. To address this measurement gap, we examine psychometric properties ...
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(Revista de Saude Pública, 2018)Chile has lower breast cancer incidence rates compared to those in developed countries. Our public health system aims to perform 10 biennial screening mammograms in the age group of 50 to 69 years by 2020. Using a dynamic ...
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(Wiley, 2018)The study of the mechanisms that trigger inflammation in adipose tissue is key to understanding and preventing the cardiometabolic consequences of obesity. We have proposed a model where activation of the G protein-coupled ...
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(Universidad de Chile, 2018)Introducción: La enfermedad por hígado graso no alcohólico es la causa más importante de enfermedad hepática crónica en el mundo. Se caracteriza por la acumulación anormal de TG en los hepatocitos (esteatosis) que puede ...
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(Springer, 2018)Pectins are a type of soluble fiber present in natural and processed foods. Evidence regarding the effect of esterification degree of pectins on iron absorption in humans is scarce. In the present study, the effect of ...
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Gender, nutritional status and disability free life expectancy among older people in Santiago, Chile (Public Library Science, 2018)Background This study was aimed to estimate life expectancy (LE), disability-free life expectancy (DFLE) and disabled life expectancy (DLE) among older adults from Santiago, Chile, and to determine the existence of ...
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(Elsevier, 2018)Aims: We aimed to assess whether female offspring birth weight (BW) is associated with anthropometric and metabolic outcomes in Chilean mothers at 10-years postpartum. Methods: We assessed data from 396 Chilean ...
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(Frontiers media SA, 2018)The presence and load of species of LAB at the end of the malolactic fermentation (MLF) were investigated in 16 wineries from the different Chilean valleys (Limari, Casablanca, Maipo, Rapel, and Maule Valleys) during 2012 ...
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(Sociedad Argentina de Pediatría, 2018)Vitamin D research suggests it has a role in disorders other than bone metabolism. Objective: To update the information on vitamin D deficiency (VDD) in pediatric clinical disorders. Methods: Search in virtual ...
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(Programa 5 al Día (Chile)Universidad de Chile. Instituto de Nutrición y Tecnología de los AlimentosChile. Ministerio de Agricultura, 2018)1.300 millones de toneladas de alimentos se pierden o desperdician anualmente en el mundo, según datos de la FAO. Esta es una situación muy alarmante, sobre todo en países en donde el hambre y la malnutrición son un tema ...
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(Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 2018-03)El objetivo del estudio fue analizar la percepción de escolares de 8 a 12 años, de ambos sexos, distinto nivel socioeconómico (NSE) y estado nutricional, sobre la regulación de la publicidad de alimentos y bebidas azucaradas. ...
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(Universidad de Chile, 2018-04)El ciclo sueño/vigilia (CSV) es uno de los ritmos circadianos más evidentes, su relevancia radica en que cada uno de sus estados regula las más diversas funciones de una manera que le es propia, incluyendo la temperatura ...
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(Universidad de Chile, 2018-05)Introducción: La obesidad infantil en Chile presenta una prevalencia alta y creciente desde los primeros años de vida. La exposición a diabetes durante el embarazo aumenta el riesgo de obesidad en la infancia y en el adulto, ...
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(2018-06)La Nutrición Clínica (NC), ha experimentado un gran auge en los últimos años, principalmente debido a la alta prevalencia de malnutrición en pacientes hospitalizados, que se describe cercana a un 50%. Esto ha llevado al ...
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(Cambridge University Press, 2018-07)OBJECTIVE. To determine whether probiotic prophylaxes reduce the odds of Clostridium difficile infection (CDI) in adults and children. DESIGN. Individual participant data (IPD) meta-analysis of randomized controlled ...
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(Universidad de Chile, 2018-08)Introducción: Se ha sugerido que la publicidad de alimentos induce al mayor consumo de éstos por los niños, contribuyendo a una dieta poco saludable, y al desarrollo de obesidad y enfermedades crónicas. La televisión ha ...