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Authordc.contributor.authorVelásquez, Patricia 
Authordc.contributor.authorMontenegro, Gloria 
Authordc.contributor.authorLeyton, Felipe 
Authordc.contributor.authorAscar Estay, María Loreto 
Authordc.contributor.authorRamírez, Oney 
Authordc.contributor.authorGiordano, Ady 
Admission datedc.date.accessioned2020-06-02T19:47:51Z
Available datedc.date.available2020-06-02T19:47:51Z
Publication datedc.date.issued2020
Cita de ítemdc.identifier.citationCyTA - Journal of Food 2020, Vol. 18, No. 1, 11–19es_ES
Identifierdc.identifier.other10.1080/19476337.2019.1701559
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/175154
Abstractdc.description.abstractMonofloral Ulmo honey is a very appreciated product in the international market but more information is needed in order to support their health properties. Total phenolic and flavonoid contents, antioxidant capacity and antibacterial activity of monofloral Ulmo (Eucryphia cordifolia) honey samples were determined. The samples contained between 176 and 208 mg gallic acid eq (GAE)/100 g for total phenolic content (TPC) and 43-90 mg Quercetin eq/100 g for total flavonoid content (TFC). The antioxidant activity ranged between 91 and 152 mM eq Trolox/g and 28-49 mM eq Trolox/g for DPPH and ABTS assays, respectively. All phenolic extracts from honey samples inhibited Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli by plate assays. The chromatographic profile showed that Ulmo honey contained the polyphenolic gallic, caffeic, and coumaric acids, the flavonoids pinocembrin, chrysin, quercetin, luteolin and apigenin, and abscisic acid.es_ES
Abstractdc.description.abstractLa miel monofloral de Ulmo es un producto muy apreciado en el mercado internacional, pero se necesita más información para respaldar sus propiedades saludables. Se determinaron los contenidos fenólicos y flavonoides totales, la capacidad antioxidante y la actividad antibacteriana de muestras de miel monofloral de Ulmo (Eucryphia cordifolia). Las muestras contenían entre 176 – 208 mg eq de ácido gálico (GAE)/100 g para el contenido fenólico total (TPC) y 43 – 90 mg eq de quercetina/100 g para el contenido total de flavonoides (TFC). La capacidad antioxidante osciló entre 91 – 152 mM eq Trolox/g y 28 – 49 mM eq Trolox/g, para los ensayos de DPPH y ABTS, respectivamente. Todos los extractos fenólicos de muestras de miel de ulmo inhibieron Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli mediante ensayos en placa. El perfil cromatográfico mostró que la miel de ulmo contenía como compuestos bioactivos los ácidos, gálico, cafeico y cumárico, los flavonoides pinocembrina, crisina, quercetina, luteolina y apigenina, y ácido abscísico.es_ES
Patrocinadordc.description.sponsorshipprojects FIC Regional Región del Libertador Bernardo O'Higgins: IDI 30126395-0. Interdisciplinario UC-VRI: 13-2014. FONDEQUIP: EQM 150102. Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT): 21110822. PAI-CONICYT Tesis de Doctorado en la Empresa: 781412002.es_ES
Lenguagedc.language.isoenes_ES
Publisherdc.publisherTaylor & Francises_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceCyTA - Journal of Foodes_ES
Keywordsdc.subjectUlmo honeyes_ES
Keywordsdc.subjectAntioxidant capacityes_ES
Keywordsdc.subjectAntibacterial activityes_ES
Keywordsdc.subjectEucryphia cordifoliaes_ES
Keywordsdc.subjectMiel de ulmoes_ES
Keywordsdc.subjectCapacidad antioxidantees_ES
Keywordsdc.subjectActividad antibacterianaes_ES
Keywordsdc.subjectEucryphia cordifoliaes_ES
Títulodc.titleBioactive compounds and antibacterial properties of monofloral Ulmo honeyes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeCompuestos bioactivos y propiedades antibacterianas de la miel monofloral de Ulmoes_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso Abierto
Catalogueruchile.catalogadorrvhes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISI
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCOPUS


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