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Authordc.contributor.authorCarpio, Kathleen 
Authordc.contributor.authorCornejo Espinoza, Verónica 
Authordc.contributor.authorLeal Witt, María Jesús 
Authordc.contributor.authorDurán Aguero, Samuel 
Admission datedc.date.accessioned2021-09-24T15:07:57Z
Available datedc.date.available2021-09-24T15:07:57Z
Publication datedc.date.issued2021
Cita de ítemdc.identifier.citationRev. Chil. Nutr. 2021; 48(3): 405-413es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182021000300405
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/182093
Abstractdc.description.abstractColorectal cancer (CRC) is one of the most common malignancies and represents one of the leading causes of cancer death worldwide. There is strong evidence that dietary factors influence CRC incidence. Dairy products have been incorporated into nutritional guidelines as part of a healthy diet; many studies have reported a protective effect between dairy consumption and the risk of colorectal cancer, presumably because of its calcium (Ca) content; however, the evidence is inconsistent. Objective: To evaluate the current scientific evidence on the relationship between dairy consumption and the risk of colorectal cancer. Methodology: A literature search was conducted in the PudMed databases, limited to articles written in English and published between 2014 and November 2019, prioritizing cohort and case-control studies with exposure to dairy products such as milk, yogurt, butter and/or cheese. Results: A significant inverse association was found between the consumption of total dairy products and risk of colorectal cancer. In relation to calcium from dairy products, results are inconsistent. Only milk, as a specific dairy product, showed a protective effect, with no difference by fat content. Conclusions: Increased intake of total dairy products, milk and calcium are associated with a decreased risk of colorectal cancer.es_ES
Abstractdc.description.abstractEl cáncer colorrectal (CCR) es una de las neoplasias más frecuentes y representa una de las principales causas de muerte por cáncer en todo el mundo. Existen fuertes evidencias que factores dietarios influyen en su incidencia. Los lácteos han sido incorporados en numerosas guías nutricionales como parte de una dieta saludable; numerosos estudios han reportado un efecto protector entre el consumo de lácteos y el riesgo de cáncer colorrectal, presuntamente por su contenido de calcio (Ca); sin embargo, la evidencia es inconsistente. Objetivo: Evaluar la evidencia científica actual sobre la relación entre el consumo de lácteos y el riesgo de cáncer colorrectal. Metodología: Se realizó una búsqueda sensible en las bases de datos de PudMed, limitándose a artículos en inglés desde el 2014 hasta el 2019, priorizando estudios de cohorte y caso-control con exposición a productos lácteos como leche, yogurt, mantequilla y/o queso. Se encontró una asociación inversa significativa entre el consumo de productos lácteos totales y el riesgo de cáncer colorrectal. Con relación al calcio proveniente de los lácteos los resultados son inconsistentes. Solo la leche, como lácteo específico, mostró un efecto protector pero no discrimina según el contenido de grasa. La mayor ingesta de productos lácteos totales, la leche y el calcio están asociados con una disminución del riesgo de cáncer colorrectal.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherSociedad Chilena de Nutriciónes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectCalciumes_ES
Keywordsdc.subjectColorectal canceres_ES
Keywordsdc.subjectDairy productses_ES
Keywordsdc.subjectDietes_ES
Keywordsdc.subjectMilkes_ES
Keywordsdc.subjectCalcioes_ES
Keywordsdc.subjectCáncer colorrectales_ES
Keywordsdc.subjectDietaes_ES
Keywordsdc.subjectLácteoses_ES
Keywordsdc.subjectLechees_ES
Títulodc.titleConsumo de lácteos y riesgo de cáncer colorrectal: una revisión de la literatura científicaes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeDairy intake and risk of colorectal cancer: A review of the scientific literaturees_ES
Document typedc.typeArtículo de revista
Catalogueruchile.catalogadorcrbes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES


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