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Authordc.contributor.authorPuente Díaz, Luis Andrés
Authordc.contributor.authorDoblado Mendoza, Andrea Lizeth
Authordc.contributor.authorOrtiz Estévez, Adriana Marcela
Authordc.contributor.authorCastillo Benites, Darwin Rafael
Admission datedc.date.accessioned2023-07-21T17:22:02Z
Available datedc.date.available2023-07-21T17:22:02Z
Publication datedc.date.issued2022
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr 2022; 49(2): 181-192es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182022000200181
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/194899
Abstractdc.description.abstract"Novel Foods" are any foods produced with new technologies and substances, as well as those that have not been used for human consumption to a significant degree. This article presents a general review of publications related to "Novel Foods", through a bibliometric analysis using information extracted from Web of Science (WoS) between 1997 and 2020. The review identified the most cited and productive authors, as well as the main countries and journals publishing. The results are presented in tables and graphs, and a bibliometric mapping using the VOSviewer program is also included. The countries with the highest number of publications and citations were the United States, England, and Netherlands; while among the most productive authors were Naska, A. (Greece), Siani, A. (Italy) and Turck, D. (France). This work may provide guidance to academics who wish to conduct research in this field together with other researchers from different countries and institutions.es_ES
Abstractdc.description.abstractEn Europa se consideran como “Novel Foods” cualquier alimento producido con nuevas tecnologías y sustancias, así como los que no se hayan utilizado para el consumo humano en un grado significativo dentro de la UE antes del 15 de mayo de 1997. Este artículo presenta una revisión general de las publicaciones relacionadas con Novel Foods, mediante un análisis bibliométrico utilizando información extraída de Web of Science (WoS) entre 1997 y 2020. La revisión identificó a los autores más citados y productivos, así como a los principales países y revistas que realizan publicaciones. Los resultados se exponen en tablas y gráficos, además se incluye un mapeo bibliométrico obtenido con el programa VOSviewer. Entre los países con mayor número de publicaciones y citaciones se encontró Estados Unidos, Inglaterra y Países Bajos; mientras que entre los autores más productivos se encontró a Naska A. (Grecia), Siani A. (Italia) y Turck D. (Francia). Este trabajo puede orientar a diversos académicos que deseen realizar investigaciones en este campo junto con otros investigadores de diferentes países e institucioneses_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherSociedad Chilena de Nutriciónes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectBibliometric analysises_ES
Keywordsdc.subjectBibliometrixes_ES
Keywordsdc.subjectNovel foodses_ES
Keywordsdc.subjectVOS vieweres_ES
Keywordsdc.subjectWeb of Sciencees_ES
Keywordsdc.subjectAnálisis bibliométricoes_ES
Keywordsdc.subjectBibliometrixes_ES
Keywordsdc.subjectNovel foodses_ES
Keywordsdc.subjectVOS vieweres_ES
Títulodc.titleUn análisis bibliométrico del concepto “novel foods” en publicaciones de investigación entre 1997 y 2020es_ES
Title in another languagedc.title.alternativeA bibliometric analysis of the concept of “novel foods” in research publications between 1997 and 2020es_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dc.description.versiondc.description.versionVersión publicada - versión final del editores_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso abiertoes_ES
Catalogueruchile.catalogadorapces_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publícación WoSes_ES


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