Author | dc.contributor.author | Puente Díaz, Luis Andrés | |
Author | dc.contributor.author | Doblado Mendoza, Andrea Lizeth | |
Author | dc.contributor.author | Ortiz Estévez, Adriana Marcela | |
Author | dc.contributor.author | Castillo Benites, Darwin Rafael | |
Admission date | dc.date.accessioned | 2023-07-21T17:22:02Z | |
Available date | dc.date.available | 2023-07-21T17:22:02Z | |
Publication date | dc.date.issued | 2022 | |
Cita de ítem | dc.identifier.citation | Rev Chil Nutr 2022; 49(2): 181-192 | es_ES |
Identifier | dc.identifier.other | 10.4067/S0717-75182022000200181 | |
Identifier | dc.identifier.uri | https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/194899 | |
Abstract | dc.description.abstract | "Novel Foods" are any foods produced with new technologies and substances, as well as those that have not been used for human consumption to a significant degree. This article presents a general review of publications related to "Novel Foods", through a bibliometric analysis using information extracted from Web of Science (WoS) between 1997 and 2020. The review identified the most cited and productive authors, as well as the main countries and journals publishing. The results are presented in tables and graphs, and a bibliometric mapping using the VOSviewer program is also included. The countries with the highest number of publications and citations were the United States, England, and Netherlands; while among the most productive authors were Naska, A. (Greece), Siani, A. (Italy) and Turck, D. (France). This work may provide guidance to academics who wish to conduct research in this field together with other researchers from different countries and institutions. | es_ES |
Abstract | dc.description.abstract | En Europa se consideran como “Novel Foods” cualquier alimento producido con nuevas tecnologías y sustancias, así como
los que no se hayan utilizado para el consumo humano en un grado significativo dentro de la UE antes del 15 de mayo de
1997. Este artículo presenta una revisión general de las publicaciones relacionadas con Novel Foods, mediante un análisis
bibliométrico utilizando información extraída de Web of Science (WoS) entre 1997 y 2020. La revisión identificó a los
autores más citados y productivos, así como a los principales países y revistas que realizan publicaciones. Los resultados
se exponen en tablas y gráficos, además se incluye un mapeo bibliométrico obtenido con el programa VOSviewer. Entre
los países con mayor número de publicaciones y citaciones se encontró Estados Unidos, Inglaterra y Países Bajos; mientras
que entre los autores más productivos se encontró a Naska A. (Grecia), Siani A. (Italia) y Turck D. (Francia). Este trabajo
puede orientar a diversos académicos que deseen realizar investigaciones en este campo junto con otros investigadores de
diferentes países e instituciones | es_ES |
Lenguage | dc.language.iso | es | es_ES |
Publisher | dc.publisher | Sociedad Chilena de Nutrición | es_ES |
Type of license | dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
Link to License | dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
Source | dc.source | Revista Chilena de Nutrición | es_ES |
Keywords | dc.subject | Bibliometric analysis | es_ES |
Keywords | dc.subject | Bibliometrix | es_ES |
Keywords | dc.subject | Novel foods | es_ES |
Keywords | dc.subject | VOS viewer | es_ES |
Keywords | dc.subject | Web of Science | es_ES |
Keywords | dc.subject | Análisis bibliométrico | es_ES |
Keywords | dc.subject | Bibliometrix | es_ES |
Keywords | dc.subject | Novel foods | es_ES |
Keywords | dc.subject | VOS viewer | es_ES |
Título | dc.title | Un análisis bibliométrico del concepto “novel foods” en publicaciones de investigación entre 1997 y 2020 | es_ES |
Title in another language | dc.title.alternative | A bibliometric analysis of the concept of “novel foods” in research publications between 1997 and 2020 | es_ES |
Document type | dc.type | Artículo de revista | es_ES |
dc.description.version | dc.description.version | Versión publicada - versión final del editor | es_ES |
dcterms.accessRights | dcterms.accessRights | Acceso abierto | es_ES |
Cataloguer | uchile.catalogador | apc | es_ES |
Indexation | uchile.index | Artículo de publícación WoS | es_ES |