About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

Diseño de colorante natural a partir de pomasa de maqui para uso en matriz alimentaria

Tesis
Thumbnail
Open/Download
Icondiseno-de-colorante-natural-a-partir-de-pomasa-de-maqui.pdf (1.771Mb)
Access note
Acceso solo a metadatos
Publication date
2025
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Ortiz Viedma, Jaime Alejandro
Cómo citar
Diseño de colorante natural a partir de pomasa de maqui para uso en matriz alimentaria
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Godoy Ortega, Bárbara;
Professor Advisor
  • Ortiz Viedma, Jaime Alejandro;
  • Schäfer Ríos, Francisca;
Abstract
La apariencia de un producto establece un efecto decisivo en la percepción de calidad por parte del consumidor, y dentro de esta, el color es un parámetro clave que puede definir el éxito comercial. Actualmente, existen crecientes preocupaciones de salud asociadas al uso de colorantes sintéticos, mientras que la producción agroindustrial genera grandes volúmenes de residuos que pueden ser aprovechados como materia prima. En este contexto, esta investigación se centró en diseñar un colorante alimentario natural a partir de pomasa de maqui, utilizando solventes eutécticos profundos naturales (NaDES) como alternativa a los solventes convencionales. Para ello, se aplicaron procesos de liofilización, tamizado y extracción asistida por ultra-turrax, seguidos de un proceso de microencapsulación mediante secado por aspersión utilizando maltodextrina, goma arábiga e inulina. El polvo obtenido se aplicó en una bebida no carbonatada para evaluar su estabilidad durante 6 semanas bajo la condición de temperatura ambiente, refrigerada y estufa (condición acelerada). Se determinó que los parámetros más adecuados para estudiar la estabilidad del colorante fueron el contenido de antocianinas totales (TAC) y los valores de L* y a*. Los resultados indicaron que las condiciones de almacenamiento a temperatura ambiente y refrigerada conservaron de mejor forma el colorante en el tiempo de estudio.
 
A product's appearance has a decisive impact on consumer perception of quality, and within this, color is a key parameter that can define commercial success. Currently, there are growing health concerns associated with the use of synthetic colorants, while agroindustrial production generates large volumes of waste that can be used as raw material. In this context, this research focused on designing a natural food coloring from maqui pomace, using natural deep eutectic solvents (NaDES) as an alternative to conventional solvents. To achieve this, freeze-drying, sieving, and ultra-turrax-assisted extraction processes were applied, followed by a microencapsulation process by spray drying using maltodextrin, gum arabic and inulin. The resulting powder was applied to a non-carbonated beverage to evaluate its stability for 6 weeks under room temperature, refrigeration, and oven (accelerated conditions). The most appropriate parameters for studying the colorant's stability were determined to be the total anthocyanin content (TAC) and the L* and a* values. The results indicated that storage conditions at room temperature and refrigeration best preserved the colorant over the study period.
 
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-notadetesis.item
Memoria para optar al título de Ingeniera en Alimentos
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/207603
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account