Browsing by Author "Abugoch James, Lilian"
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Abugoch James, Lilian; Guarda,; Chiong Lay, Mario (1995)Homalaspis plana is a crab found in the Pacific Ocean coasts from Guayaquil (Ecuador) all the way down to the Strait of Magellan, including all of the Chilean coast. This crustacean is an important resource because it ...
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Abugoch James, Lilian; Tapia, Cristian; Aravena, María Elena; López, Luis; Ramírez, Alberto; Oyarzo, Manuel (2011)The turbot (Scophthalmus maximus) is a kind of flatfish that is well adapted to intensive farm culture. After the harvest it is necessary to know the physicochemical, biochemical and technological properties and if during ...
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Abugoch James, Lilian; Guarda, Abel M.; Pérez, Luz María R.; Donghi, M. Isabel V. (Archivos Latinoamericanos Nutricion, 2000)A study for the characterization of frozen giant squid mantle (meat) protein stored at -25°C for 8 month was started. In the present research, the folowing functional properties were investigate: emulsifying, water holding ...
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Olavarría Leal, Edgardo Alonso (Universidad de Chile, 2012)El lino (Linum usitatissimum L) es uno de los cultivos que por años ha formado parte de la dieta del ser humano y de la industria textil. Hoy su uso se ha ampliado tanto a la cocina gourmet como a la formulación de ...
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Abugoch James, Lilian; Tapia, Cristián; Villamán, Maria C.; Yazdani-Pedram Zobeiri, Mehrdad; Díaz Dosque, Mario (2011)Quinoa protein/chitosan films were obtained by solution casting of blends of quinoa protein extract (PE) and chitosan (CH). Films from a PE/CH blend were characterized by FTIR, X-ray diffraction, thermal analysis, and SEM. ...
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Medina, Estefanía; Caro, Nelson; Abugoch James, Lilian; Gamboa, Alexander; Díaz Dosque, Mario; Tapia, Cristian (Elsevier Ltd, 2019)The aim of this work was to improve the performance of quinoa protein/chitosan edible films on the extension of postharvest life of blueberries and tomato cherries by addition of chitosan thymol nanoparticles prepared by ...
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Vera, A.; Valenzuela, M. A.; Yazdani-Pedram Zobeiri, Mehrdad; Tapia, C.; Abugoch James, Lilian (Elsevier, 2019)Quinoa proteins (QP) have promise as a potential source of novel food ingredients, and it is of great interest to know how high-intensity ultrasound (HIUS) treatments affect the properties of QP. This work aimed to study ...
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Romo Ortiz, Tatiana Isabel (Universidad de Chile, 2019)El objetivo general de este trabajo de tesis fue obtener y caracterizar estructural, fisicoquímica, reológica y texturalmente emulsiones O/W estabilizadas por complejos solubles de proteínas de quínoa/polisacáridos aniónicos ...
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Quitral Robles, Vilma; Abugoch James, Lilian; Vinagre, Julia; Guarda M., Abel; Larraín Barth, María Angélica; Santana, Gabriela (Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 2003)En el músculo de especies marinas existen compuestos no protéicos que ese usan como índices de calidad, estos corresponden a contenido de bases volátiles totales (BVT), óxido de trimetilamina (OTMA) y trimetilamina (TMA). ...
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Valenzuela, Carolina; Tapia, Cristian; López, Luis; Bunger Timmermann, Andrea; Escalona Contreras, Víctor; Abugoch James, Lilian (Electronic Journal of Biotechnology, 2015)© 2015 Pontificia Universidad Católica de Valparaíso. Production and hosting by Elsevier B.V. All rights reserved. Background: Strawberries are non-climacteric fruits with a low respiration rate, but are subject to serious ...
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Salgado Ramírez, Daniel Alejandro (Universidad de Chile, 2019)Este estudio tuvo como objetivo la fabricación de nanopartículas poliméricas usando como material encapsulante quitosano para retener timol mediante dos procedimientos: pulverización-congelación en nitrógeno líquido y ...
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Riquelme Barrios, Paola Belén (Universidad de Chile, 2019)La fabricación de tintas de impresión tradicionalmente implica recursos renovables, como colofonía y aceites vegetales, sin embargo, la mayoría de las formulaciones de tinta consisten en un alto grado de componentes de ...
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Llanquileo Alarcón, Luis Alberto (Universidad de Chile, 2018)Debido a la necesidad de aumentar la vida útil y mantener la calidad de diversos frutos, han surgido los envases activos elaborados de polímeros sintéticos y biopolímeros, que buscan obtener envases económicos, amigables ...
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Loyola Pérez, Carolina Andrea (Universidad de Chile, 2021)El presente trabajo entrega información que identifica, bajo una metodología de trabajo, las características de producción y consumo de alimentos saludables en Chile, obteniendo una estimación del comportamiento de la ...
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Abugoch James, Lilian; Quitral, Vilma; Vinagre, Julia; Larraín, María Angélica; Castro, Augusto (2007)Changes in color, texture and thermal stability were determined for the golden kinglip species (Genypterus blacodes) frozen and stored at -18 °C and -30 °C for 6 months. In golden kinglip canned fish, these parameters were ...
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Caro, Nelson; Medina, Estefanía; Díaz Dosque, Mario; López, Luis; Abugoch James, Lilian; Tapia, Cristian (Elsevier, 2016)© 2015 Elsevier Ltd.New active packaging films based on chitosan (Qo) and a blend of Qo and quinoa-protein (EPQ) were developed. The films were printed with chitosan-tripolyphosphate nanoparticles (NQos) and NQos loaded ...
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Díaz Guzmán, Juan Carlos (Universidad de Chile, 2015)El creciente interés de consumidores y productores por alimentos de alta calidad, y de mayor vida útil, ha impulsado el desarrollo de películas comestibles formadas a partir de componentes biodegradables. Generalmente se ...
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Valenzuela, Carolina; Abugoch James, Lilian; Tapia, Cristian (2013)Quinoa protein extracts (Q) were prepared and alkalised at pH 8 and 12 (Q-8 and Q-12). Qs were mixed with chitosan (CH) to form Q/CH mixtures. The optimal proportion of the mixtures was determined by the formation of ...
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Abugoch James, Lilian; Quitral, Vilma; Larraín, María Angélica; Vinagre, Julia; Kriukov, Andrei; Chávez, Gloria (2006)The objective of the present work was to study functional and thermal properties of reineta (Brama australis) frozen meat, analysed by water retention capacity (WRC), gel forming capacity (GFC), texture, emulsifying capacity ...
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Ruiz Bustos, Constanza Francisca (Universidad de Chile, 2021)La innovación dentro de la industria de alimentos es un concepto muy amplio, que se puede aplicar dentro del procesamiento de la empresa para optimizar parámetros de producción como costos, tiempo, mejora de productos o ...