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Authordc.contributor.authorRatner, Rinat 
Authordc.contributor.authorHernández, Paulina 
Authordc.contributor.authorMartel, Jorge 
Authordc.contributor.authorAtalah Samur, Eduardo 
Admission datedc.date.accessioned2018-07-09T14:46:00Z
Available datedc.date.available2018-07-09T14:46:00Z
Publication datedc.date.issued2017
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr Vol. 44, Nº1, 2017es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182017000100005
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/149650
Abstractdc.description.abstractVarious methodologies have been proposed to assess the overall quality of diet, but there are no specific indicators in Latin America. The purpose of this work was to propose a Healthy Eating Index according to the recommendations of the Chilean Ministry of Health and to validate their application in a national sample of students. A food frequency survey with 12 variables was used: 5 healthy foods, 4 unhealthy foods and 3 main meals. Each variable was rated from 1 (less healthy) to 10 (recommended by the Ministry of Health). Total scores were used to classify diets as healthy (90-120), in need of changes (60-89) and unhealthy (<60). The questionnaire was administered to 9,452 university students and was evaluated according to sex, age and nutritional status. The median score was 65.5 (54.5 to 77.9: p25-75) and 9.2% had healthy diets, 55.3% needed changes and 35.5% had unhealthy diets, without differences by sex and modest differences by nutritional status (p<0.05). Younger age related to an unhealthy diet (p<0.005). The instrument is easily applied by health professionals and can be adapted to the recommendations of each country. There are serious deficiencies in diet quality among college students, regardless of their nutritional status and sex.es_ES
Abstractdc.description.abstractSe han propuesto diversas metodologías para evaluar la calidad global de la alimentación, pero no existen índices específicos en Latinoamérica. El objetivo de este trabajo fue proponer un Índice de Alimentación Saludable de acuerdo a recomendaciones del Ministerio de Salud de Chile y validar su aplicación en una muestra nacional de estudiantes universitarios. Se utilizó la encuesta de frecuencia de consumo con 12 variables: 5 alimentos saludables, 4 no saludables y 3 de comidas principales. Cada variable fue evaluada de 1 (menos saludable) a 10 (recomendación ministerial) y el puntaje total se clasificó: saludable (90-120), necesita cambios (60-89) y poco saludable (< 60). Se encuestaron 9.452 estudiantes universitarios de diferentes y se evaluó el índice según sexo, edad y estado nutricional. La mediana fue solo 65,5 puntos (p25-75= 54,5-77,9); 9,2% saludable; 55,3% necesitaba cambios y 35,5% poco saludable, sin diferencias por sexo y muy leves según estado nutricional (p< 0,05). A menor edad menos saludable (p< 0,005). El instrumento fue fácil de aplicar por profesionales de la salud y puede ser adaptado a las recomendaciones de cada país. Existen graves deficiencias en la calidad de la alimentación en estudiantes universitarios, independientemente de su estado nutricional y sexo.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
dc.relation.isversionofdc.relation.isversionofSociedad Chilena de Nutriciónes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectIndexes_ES
Keywordsdc.subjectFeedinges_ES
Keywordsdc.subjectHealthyes_ES
Keywordsdc.subjectStudentses_ES
Keywordsdc.subjectChilees_ES
Keywordsdc.subjectÍndicees_ES
Keywordsdc.subjectAlimentaciónes_ES
Keywordsdc.subjectSaludablees_ES
Keywordsdc.subjectEstudianteses_ES
Títulodc.titlePropuesta de un nuevo índice de calidad global de la alimentaciónes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeA proposed new index of global food qualityes_ES
Document typedc.typeArtículo de revista
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso abierto
Catalogueruchile.catalogadortjnes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES


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