Dietary intake increases serum levels of carboxymethil-lysine (CML)
in diabetic patients
Author
dc.contributor.author
Jara, N.
Author
dc.contributor.author
Leal, M. J.
Author
dc.contributor.author
Bunout Barnett, Daniel
Author
dc.contributor.author
Hirsch Birn, Sandra
Author
dc.contributor.author
Barrera, G.
Author
dc.contributor.author
Leiva, L.
Author
dc.contributor.author
Maza Cave, María Pía de la
Admission date
dc.date.accessioned
2019-03-11T13:19:30Z
Available date
dc.date.available
2019-03-11T13:19:30Z
Publication date
dc.date.issued
2012
Cita de ítem
dc.identifier.citation
Nutr Hosp. 2012;27(4):1272-1278
Identifier
dc.identifier.issn
02121611
Identifier
dc.identifier.issn
16995198
Identifier
dc.identifier.other
10.3305/nh.2012.27.4.5861
Identifier
dc.identifier.uri
https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/165639
Abstract
dc.description.abstract
Introduction: Advanced glycation end products are
produced endogenously, in association with hyperglycemia
and oxidative stress. They can also be generated
during cooking or food processing and, once absorbed,
alter protein function and promote inflammation.
Methods: We selected 40 healthy male subjects, 17
patients with type 2 diabetes of both sexes and 15 patients
with type 1 diabetes of both sexes. Each participant
underwent both a food frequency questionnaire (FFQ)
and 24-hour dietary recall specially adapted for measuring
CML intake, anthropometry, measurement of blood
pressure and biochemical parameters in blood and urine.
Results: Serum CML levels were significantly higher in
patients with diabetes compared to healthy subjects (p
0.04), showing a direct relationship between dietary
intake and serum levels of CML in T2D patients (r 0.53 p
0.03). sCML levels correlated positively with length of
diabetes mellitus, and inversely with body mass index
(BMI). The most important dietary factor contributing to
raise CML levels in these patients with diabetes was the
consumption of milk powder.
Conclusion: Serum levels of CML were found to be
higher among diabetic subjects, associated to length of
diabetes as expected, but also with the ingestion of foods
containing higher amounts of ML. The consumption of
milk powder in this group is a major determinant of
increased serum levels.
Abstract
dc.description.abstract
Introducción: Los productos avanzados de la glicación
se producen de forma endógena en relación con la hiperglucemia
y el estrés oxidativo. También pueden generarse
durante el cocinado o el procesamiento de los alimentos;
una vez absorbidos, alteran la función proteica y favorecen
la inflamación.
Métodos: Seleccionamos a 40 hombres sanos, 17 pacientes
con diabetes tipo 2 de ambos sexos y 15 pacientes con
diabetes tipo 1 de ambos sexos. A cada participante se le
realizó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos
(CFA) y un recordatorio de 24 horas especialmente
adaptado para medir el consumo de CML, antropometría,
medición de la presión sanguínea y parámetros
bioquímicos en la sangre y la orina.
Resultados: Las concentraciones séricas de CML fueron
significativamente mayores en pacientes con diabetes
en comparación con los individuos sanos (p = 0,04). Se
encontró una relación directa entre el consumo dietético y
las concentraciones séricas de CML en los pacientes con
diabetes tipo 2 (r = 0,53; p = 0,03). Las concentraciones
séricas de CML se correlacionan positivamente con la
duración de la diabetes mellitus e inversamente con el
índice de masa corporal (IMC). El alimento que más contribuye
al aumento de las concentraciones plasmáticas de
CML en estos pacientes fue el consumo de leche en polvo.
Conclusión: Se encontró que las concentraciones séricas
de CML eran mayores en los sujetos diabéticos, asociado
con la duración de la diabetes, como era de esperar,
pero también con la ingestión de alimentos que contienen
mayores cantidades de CML. El consumo de leche en
polvo en este grupo es un factor determinante en el
aumento de las concentraciones séricas de CML.