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Authordc.contributor.authorArros, Francisca 
Authordc.contributor.authorGarrido, Camila 
Authordc.contributor.authorValenzuela Venegas, Carolina 
Admission datedc.date.accessioned2020-10-19T16:21:15Z
Available datedc.date.available2020-10-19T16:21:15Z
Publication datedc.date.issued2020
Cita de ítemdc.identifier.citationRev. FCA UNCUYO 2020. 52 (1) : 353-359es_ES
Identifierdc.identifier.issn1853-8665
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/177220
Abstractdc.description.abstractNettle plants in Chile are an underutilized resource. Its use in animal nutrition is also limited. In addition, information about its composition (specifically fatty acids and aminoacids) is scarce. The objective of this work was to develop and characterize nettle-leaves powder (NP). This powder was characterized by means of proximate chemical analysis. Its concentration of minerals, and composition profiles for fatty acids and aminoacids, was determined. NP showed high dry basis content of proteins (24%) and nitrogen-free extract (32%), whereas crude fiber concentration was low (8.4%). Also, NP showed high concentrations of ash (29%), and mineral, specially for calcium (1.65%) and zinc (20 mg/100g of NP). Additionally, glutamic and aspartic acids, as well as leucine, were the major types of aminoacids found in NP. In conclusion, though nettle plants are an under-utilized resource, the elevated content of protein found in powders prepared from their leaves might become a compelling reason to include them as a protein supplement in animal diets.es_ES
Abstractdc.description.abstractLas plantas de ortiga en Chile son un recurso subutilizado y su uso en nutrición animal es limitado. Además, la información sobre su composición de ácidos grasos y aminoácidos es escasa. El objetivo de este trabajo fue desarrollar y caracterizar un preparado en polvo de hojas de ortiga (NP). El cual se caracterizó por análisis químico proximal, determinación de su concentración de minerales y perfiles de composición de ácidos grasos y aminoácidos. El NP mostró un alto contenido en base seca de proteínas (24%) y extracto libre de nitrógeno (32%), mientras que la concentración de fibra bruta fue baja (8,4%). Además, NP mostró altas concentraciones de ceniza (29%) y minerales, como calcio (1,65%) y zinc (20 mg/100 g de NP). Además, los ácidos glutámico y aspártico, así como la leucina, fueron los principales tipos de aminoácidos encontrados en este NP. En conclusión, aunque las plantas de ortiga son un recurso subutilizado, el contenido elevado de proteína que se encuentra en el preparado en polvo a partir de sus hojas, puede convertirse en una razón convincente para incluirlas como un suplemento proteico en las dietas de los animales.es_ES
Lenguagedc.language.isoenes_ES
Publisherdc.publisherUniversidad Nacional de Cuyoes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrariases_ES
Keywordsdc.subjectUrtica urenses_ES
Keywordsdc.subjectChemical compositiones_ES
Keywordsdc.subjectMineralses_ES
Keywordsdc.subjectAminoacidses_ES
Keywordsdc.subjectFatty acidses_ES
Keywordsdc.subjectComposición químicaes_ES
Keywordsdc.subjectMineraleses_ES
Keywordsdc.subjectAminoácidoses_ES
Keywordsdc.subjectÁcidos grasoses_ES
Títulodc.titleDevelopment and characterization of nettle-leaves powder (Urtica urens) as a potential supplement for animal feedes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeDesarrollo y caracterización de un preparado en polvo de hojas de ortiga (Urtica urens) como un potencial suplemento para alimentación animales_ES
Document typedc.typeArtículo de revista
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso Abierto
Catalogueruchile.catalogadorapces_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES


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