Development and characterization of nettle-leaves powder (Urtica urens) as a potential supplement for animal feed
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2020Metadata
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Arros, Francisca
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Development and characterization of nettle-leaves powder (Urtica urens) as a potential supplement for animal feed
Abstract
Nettle plants in Chile are an underutilized resource. Its use in animal nutrition is also limited. In addition, information about its composition (specifically fatty acids and aminoacids) is scarce. The objective of this work was to develop and characterize nettle-leaves powder (NP). This powder was characterized by means of proximate chemical analysis. Its concentration of minerals, and composition profiles for fatty acids and aminoacids, was determined. NP showed high dry basis content of proteins (24%) and nitrogen-free extract (32%), whereas crude fiber concentration was low (8.4%). Also, NP showed high concentrations of ash (29%), and mineral, specially for calcium (1.65%) and zinc (20 mg/100g of NP). Additionally, glutamic and aspartic acids, as well as leucine, were the major types of aminoacids found in NP. In conclusion, though nettle plants are an under-utilized resource, the elevated content of protein found in powders prepared from their leaves might become a compelling reason to include them as a protein supplement in animal diets. Las plantas de ortiga en Chile son un recurso subutilizado y su uso en nutrición
animal es limitado. Además, la información sobre su composición de ácidos grasos
y aminoácidos es escasa. El objetivo de este trabajo fue desarrollar y caracterizar un
preparado en polvo de hojas de ortiga (NP). El cual se caracterizó por análisis químico
proximal, determinación de su concentración de minerales y perfiles de composición de
ácidos grasos y aminoácidos. El NP mostró un alto contenido en base seca de proteínas
(24%) y extracto libre de nitrógeno (32%), mientras que la concentración de fibra bruta
fue baja (8,4%). Además, NP mostró altas concentraciones de ceniza (29%) y minerales,
como calcio (1,65%) y zinc (20 mg/100 g de NP). Además, los ácidos glutámico y
aspártico, así como la leucina, fueron los principales tipos de aminoácidos encontrados
en este NP. En conclusión, aunque las plantas de ortiga son un recurso subutilizado, el
contenido elevado de proteína que se encuentra en el preparado en polvo a partir de sus
hojas, puede convertirse en una razón convincente para incluirlas como un suplemento
proteico en las dietas de los animales.
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Rev. FCA UNCUYO 2020. 52 (1) : 353-359
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