Browsing by Author "XX677239"
Now showing items 1-20 of 20
-
Valenzuela Venegas, Carolina; Lagos Alvarez, Gianfranco; Figueroa Hamed, Jaime; Tadich Gallo, Tamara (Elsevier, 2016)Parental iron supplementation in neonatal piglets is a routine management to solve anemia but may cause welfare problems. The aim of this study was to assess behavior responses generated after oral or parenteral iron ...
-
Antileo Valdés, Rubén; Figueroa Hamed, Jaime; Valenzuela Venegas, Carolina (American Society of Animal Science, 2016)The aim of this study was to characterize nonheme iron (NHI) and heme iron (HI) microparticles to elaborate a novel oral iron supplement, determining its effect on the iron nutritional status of neonatal piglets. Nonheme ...
-
Hormazábal Muñoz, Daniela Isabel (Universidad de Chile, 2014)Para determinar si la condición de diabetes y/u obesidad está definida por la variación en la expresión de genes relacionados al metabolismo de Fe e inflamación se estudió la abundancia relativa de RNAm de Hepcidina, IL-6, ...
-
Arros, Francisca; Garrido, Camila; Valenzuela Venegas, Carolina (Universidad Nacional de Cuyo, 2020)Nettle plants in Chile are an underutilized resource. Its use in animal nutrition is also limited. In addition, information about its composition (specifically fatty acids and aminoacids) is scarce. The objective of this ...
-
Castro Tabilo, Carla Andrea (Universidad de Chile, 2013)La co-fortificación de la harina de trigo con hierro (Fe) y zinc (Zn) es una estrategia utilizada para prevenir estas deficiencias en la población. Debido a que el zinc puede interactuar negativamente con el hierro, el ...
-
Müller Bravo, Maximiliano José (Universidad de Chile, 2015)El presente estudio investigó el efecto de la inclusión de harina de galleta sobre el rendimiento productivo de cerdos de recría. Un total de 920 lechones recién destetados (22 días) fueron asignados según su peso (livianos, ...
-
Vargas Donoso, María José (Universidad de Chile, 2014)Introducción: La alta demanda a nivel mundial por productos cárnicos de origen avícola, ha generado en la industria una búsqueda de nuevas alternativas para mejorar el rendimiento productivo de los pollos broiler. A esto ...
-
Lagos Alvarez, Gianfranco (Universidad de Chile, 2015)El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto de la suplementación de hierro (Fe) vía parenteral versus oral sobre el comportamiento de cerdos neonatos. Se utilizaron 44 lechones de 24 horas de vida, de peso ...
-
Antileo Valdés, Rubén Ignacio (Universidad de Chile, 2015)El presente estudio determinó el efecto de la suplementación oral de hierro hemínico/no-hemínico (Fe hemo/no-hemo) encapsulados sobre el estado nutricional de Fe en cerdos neonatos. Como suplemento oral se utilizó una ...
-
Leiva Fuentes, Christian Fabian (Universidad de Chile, 2014)Introducción: Se ha descrito que 800 mg de calcio (Ca) no inhiben la absorción aguda de 5 mg de hierro (Fe) (relación molar Fe:Ca, 1:223). Sin embargo, no existen evidencias sobre el efecto del Ca sobre la biodisponibilidad ...
-
Valenzuela Venegas, Carolina; Carvallo, F.; Morales Silva, María Sol; Reyes, P. (Universidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias Veterinarias, 2015)The aim of this study was to determine the effect of using dried salmon silage in broiler diets on performance parameters and meat sensory quality. Dried salmon silage (ESS) was obtained from salmon wastes, processed by ...
-
Valenzuela Venegas, Carolina; Tapia Villanueva, Cristián; López Valladares, Luis; Bunger Timmermann, Andrea; Escalona Contreras, Víctor; Abugoch James, Lilian (Elsevier, 2015)Background: Strawberries are non-climacteric fruits with a low respiration rate, but are subject to serious fungal deterioration during postharvest handling. The edible coatings based on chitosan (CH), quinoa protein-chitosan ...
-
Weinborn, Valerie; Pizarro Aguirre, Fernando; Olivares Grohnert, Manuel; Brito, Alex; Arredondo Olguín, Miguel; Flores, Sebastián; Valenzuela Venegas, Carolina (MDPI AG, 2015)The aim of this study is to determine the effect of proteins from cereals and legumes on heme iron (Fe) absorption. The absorption of heme Fe without its native globin was measured. Thirty adult females participated in two ...
-
Pizarro Aguirre, Fernando; Olivares Grohnert, Manuel; Valenzuela Venegas, Carolina; Brito, Alex; Weinborn, Valerie; Flores, Sebastián; Arredondo Olguín, Miguel (Elsevier, 2016)Forty-five women (35-45 year) were randomly assigned to three iron (Fe) absorption sub-studies, which measured the effects of dietary animal proteins on the absorption of heme Fe. Study 1 was focused on heme, red blood ...
-
Hernández Gálvez, Valesca Solange (Universidad de Chile, 2015)El objetivo de este estudio fue elaborar y caracterizar cápsulas de alginato de sodio (AS) que encapsulen hierro hemínico (FeHem) y estudiar sus perfiles de liberación en condiciones gastrointestinales in vitro simuladas ...
-
Frías Aranda, Daniela Viviana (Universidad de Chile, 2015)La palatabilidad en animales de producción se ha evaluado utilizando pruebas de preferencia o aceptabilidad. Sin embargo, en mamíferos como las ratas y los primates, éstas no cuantificarían el hedonismo al consumo. El ...
-
Valenzuela Venegas, Carolina; Olivares Grohnert, Manuel; Brito, Alex; Hamilton-West Miranda, Christopher; Pizarro Aguirre, Fernando (Springer, 2013)Although a 40%absorption of a standard reference dose corresponds to iron (Fe) absorption in borderline Fedeficient subjects, this percentage is currently applied to all subjects independent of Fe status: (a) to assess ...
-
Dale, Nick; Valenzuela Venegas, Carolina (Wiley Blackwell, 2016)The aim of this study was to evaluate the chemical composition, energy and amino acid profile of dried salmon silage (DSS) for broilers. The DSS was obtained by acid digestion of salmon mortalities and subsequently co-dried ...
-
Weinborn, Valerie; Valenzuela Venegas, Carolina; Olivares, Manuel; Arredondo Olguín, Miguel; Weill, Ricardo; Pizarro Aguirre, Fernando (Royal Soc Chemistry, 2017-05-01)The aim of this study was to establish the effect of a prebiotic mix on heme and non-heme iron (Fe) bioavailability in humans. To this purpose, twenty-four healthy women were randomized into one of two study groups. One ...
-
Reyes Jara, Paola; Urquiaga, Inés; Echeverría, Guadalupe; Durán Durán, Emerson; Morales Silva, María Sol; Valenzuela Venegas, Carolina (CSIRO, 2020)Context. Grape pomace maybe useful in broiler diets as a source of low cost antioxidants. Aims. The objective of this work was to determine the effect of including high concentrations of wine-grape pomace flour (WGPF) ...