Show simple item record

Authordc.contributor.authorGálvez Espinoza, Patricia 
Authordc.contributor.authorArias Schreiber, Alicia 
Authordc.contributor.authorCarstens, Carolina 
Authordc.contributor.authorEgaña Rojas, Daniel 
Admission datedc.date.accessioned2021-08-31T21:43:18Z
Available datedc.date.available2021-08-31T21:43:18Z
Publication datedc.date.issued2021
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr 2021; 48(2): 222-230es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182021000200222
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/181695
Abstractdc.description.abstractInternational migration has increased exponentially in Chile, which has represented a challenge for the health system. Using qualitative methods and a multidisciplinary approach, this cross-sectional exploratory study seeks to describe barriers and difficulties for nutritional care for migrants from the perspective of nutritionists who work in health centers in a neighborhood of the Metropolitan Region of Chile. Given the relevance of primary care in the national health system and the particularity of food, which combines nutritional values related to health, as well as significant symbolic aspects for people, nutritionists are positioned to encourage optimal nutritional status in a culturally different population. Eleven interviews were conducted with nutritionists. The transcribed interviews were coded and analyzed thematically, identifying four narrative axes of barriers and difficulties: lack of resources for a growing population demand, linguistic communication problems (idiomatic and dialect), lack of knowledge about the functioning of the Chilean health system by migrants, and divergence of health practices and conceptions between migrants and nutritionists. The study concludes that nutritional care with international migrants is complex. The concerns mentioned above should be addressed when generating institutional responses of care, or creating programs and policies focused on the care of international migrants to achieve an authentic and pertinent promotion of healthy eating habits and the maintenance of the Healthy Migrant Effect.es_ES
Abstractdc.description.abstractLa migración internacional ha aumentado exponencialmente en Chile, lo que ha representado un desafío para el sistema de salud. El presente estudio transversal exploratorio, de metodología cualitativa y abordaje multidisciplinario, busca describir barreras y dificultades en la consulta nutricional a personas migradas, desde la perspectiva de profesionales nutricionistas de los centros de salud familiar de una comuna de la Región Metropolitana; dada la relevancia de la Atención Primaria en el sistema de salud nacional, y la particularidad de la alimentación, que conjuga valores nutricionales relacionadas con la salud, así como aspectos simbólicos significativos para las personas, posicionando a las nutricionistas en un escenario donde buscan mantener un estado nutricional óptimo en una población culturalmente diferente. Se realizaron once entrevistas a nutricionistas, las cuales fueron codificadas y analizadas temáticamente, identificando cuatro ejes narrativos de barreras y dificultades: escasez de recursos en la atención de una demanda poblacional creciente, problemas lingüísticos de comunicación (idiomáticos y dialectales), desconocimiento del funcionamiento del sistema sanitario chileno por parte de los/ las usuarios/as migrados/as, y divergencia de prácticas y concepciones sanitarias entre migrados/as y nutricionistas. Del estudio se concluye que la atención nutricional con el usuario/a migrante internacional es compleja y se debe considerar abordar los temas antes mencionados al momento de generar respuestas institucionales de atención, programas y políticas enfocadas en la atención al usuario/a migrante internacional, de manera de lograr una promoción auténtica y pertinente de hábitos alimentarios saludables y el mantenimiento del Efecto Migrante Sano.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherSociedad Chilena de Nutrición Bromatología & Toxicología, Chilees_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectBarrierses_ES
Keywordsdc.subjectChilees_ES
Keywordsdc.subjectInternational migrationes_ES
Keywordsdc.subjectNutritional attentiones_ES
Keywordsdc.subjectQualitative researches_ES
Keywordsdc.subjectAtención nutricionales_ES
Keywordsdc.subjectBarrerases_ES
Keywordsdc.subjectInvestigación cualitativaes_ES
Keywordsdc.subjectMigración internacionales_ES
Títulodc.titleBarreras en la consulta nutricional en atención primaria a personas migradas internacionales. Perspectiva de nutricionistases_ES
Title in another languagedc.title.alternativeBarriers for nutritional attention in the primary care setting among migrants. The perspective of nutritionistses_ES
Document typedc.typeArtículo de revista
Catalogueruchile.catalogadorapces_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCIELOes_ES


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile