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Authordc.contributor.authorCarroza Escobar, María Begoña
Authordc.contributor.authorGalvez Espinoza, Patricia
Authordc.contributor.authorRodríguez Osiac, Lorena Cecilia
Authordc.contributor.authorAraya Bannout, Marcela Agustina
Authordc.contributor.authorAndrea, Marín
Authordc.contributor.authorEstay Castro, Pamela Andrea
Authordc.contributor.authorRojo Medina, Francisca Loreto
Authordc.contributor.authorAranda Ortega, Jorge Aníbal
Admission datedc.date.accessioned2023-09-11T16:21:39Z
Available datedc.date.available2023-09-11T16:21:39Z
Publication datedc.date.issued2022
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr 2022; 49(2): 226-237es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182022000200226
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/195694
Abstractdc.description.abstractIntroduction: Many American and Caribbean countries consider the right to food as constitutional right. Chile does not have this explicit right in the Constitution. Objective: To describe comparatively how the right to food is explicit in the constitutions of American and Caribbean countries, generating inputs for those countries that do not have this constitutional right, such as the case of Chile. Data sources: This research was carried out on platforms: Food and Nutritional Security (SAN-CELAC), Right to Food in the World (FAO) and Constitute Project which presents constitutions of the world. Revision method: A revision was made of all available constitutions of American and independent Caribbean countries, dependent territories and overseas departments in the Region. Subsequently, in those countries which explicitly consider the right to food in constitutional texts, a review of general characteristics and right to food-associated concepts, suggested by FAO, was carried out. The review was carried out between June and September 2020. Results: Of the total of countries reviewed (n= 42), 40.5% presented the right to food in constitutional text. The most frequently associated concept was food security. Conclusion: Most of the revised constitutions accompany the right to food with food safety, availability and accessibility characteristics, and include kinds of judicialization, concepts that should be incorporated into the new Magna Carta of Chile.es_ES
Abstractdc.description.abstractIntroducción: Numerosos países de América y el Caribe cuentan con el derecho constitucional a la Alimentación. Chile no cuenta con este derecho constitucionalizado. Objetivo: Describir comparativamente cómo se encuentra explícito el derecho a la alimentación (DA) en la Constitución de los países de América y el Caribe, generando insumos para aquellos países que no cuentan con este derecho explícito, como en Chile. Fuentes de datos: Esta búsqueda se realizó en las plataformas: Seguridad Alimentaria y Nutricional (SAN-CELAC), Derecho a la Alimentación en el Mundo (FAO) y Constitute Project que presenta las constituciones del mundo. Método de revisión: Se realizó una revisión todas las constituciones disponibles de los países independientes de América y el Caribe y de países con territorios dependientes y departamentos de ultramar en la Región. Posteriormente, en aquellos países que presentan el DA de forma explícita en su texto constitucional, se realizó una revisión sobre las características generales del texto constitucional y de los conceptos asociados a la definición del DA, sugeridos por la FAO. La revisión se llevó a cabo entre los meses de junio y septiembre de 2020. Resultados: Del total de los países revisados (n= 42), solo el 40,5% presentó el DA explícito en su texto constitucional. La seguridad alimentaria es el concepto que aparece con mayor frecuencia. Conclusión: La mayor parte de las constituciones acompañan el DA con características de seguridad alimentaria, disponibilidad y accesibilidad, e incluyen alguna forma de judicialización, conceptos que deberían ser incorporadas la nueva Carta Magna de Chile.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherSociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicologíaes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectAccess to foodes_ES
Keywordsdc.subjectAdequate foodes_ES
Keywordsdc.subjectConstitutiones_ES
Keywordsdc.subjectFood securityes_ES
Keywordsdc.subjectRight to foodes_ES
Keywordsdc.subjectAcceso a la alimentaciónes_ES
Keywordsdc.subjectAlimentación adecuadaes_ES
Keywordsdc.subjectConstituciónes_ES
Keywordsdc.subjectDerecho a la alimentaciónes_ES
Keywordsdc.subjectSeguridad alimentariaes_ES
Títulodc.titleDerecho a la alimentación: ¿qué dicen las constituciones de América y el Caribe?es_ES
Title in another languagedc.title.alternativeThe right to food: what do the constitutions of America and the Caribbean say?es_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dc.description.versiondc.description.versionVersión publicada - versión final del editores_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso abiertoes_ES
Catalogueruchile.catalogadorapces_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publícación WoSes_ES


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