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Authordc.contributor.authorHernández Rodas, María Catalina 
Authordc.contributor.authorRojas Moncada, Pamela 
Authordc.contributor.authorCarrasco Naranjo, Fernando 
Authordc.contributor.authorBasfi-fer Obregón, Karen 
Authordc.contributor.authorCodoceo, Juana 
Authordc.contributor.authorInostroza Escobar, Jorge 
Authordc.contributor.authorRuz Ortiz, Manuel 
Admission datedc.date.accessioned2021-06-15T22:24:46Z
Available datedc.date.available2021-06-15T22:24:46Z
Publication datedc.date.issued2020
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr 2020; 47(6): 1000-1008es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182020000601000
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/180137
Abstractdc.description.abstractHigh concentrations of free fatty acids (FFA) have been associated with the pathogenesis of insulin resistance and type 2 diabetes (T2D), making lipolysis regulation a priority in these patients. Through its insulin-mimetic actions and phosphodiesterase induction, zinc could regulate FFA release from adipose tissue. The objective of this research was to evaluate the effect of 24 months of zinc supplementation on fasting serum FFA concentrations in patients with T2D. For this purpose: fasting FFA by enzymatic colorimetric, plasma zinc by atomic absorption spectrophotometry, and biochemical and anthropometric parameter of interest were determined in 60 T2D patients who were randomly assigned to 30 mg/day of zinc supplementation (n=30) or placebo (n=30) for 24 months. The zinc group had lower serum FFA concentration at month 24 (p=0.034). Body mass index change, gender, and zinc supplementation contributed significantly as predictors of serum FFA concentration at month 24 (R=0.493, R-2=0.243, p=0.001). Conclusion: Supplementation with 30 mg/day of zinc in patients with T2D had a significant effect in reducing serum fasting FFA concentration after 24 months of treatment. These results support the benefits of zinc as coadjutant in T2D treatment.es_ES
Abstractdc.description.abstractElevadas concentraciones de ácidos grasos libres (AGL) han sido asociadas con la patogénesis de resistencia a la insulina y diabetes tipo 2 (DT2), por lo que la regulación de la lipólisis resulta prioritaria en estos pacientes. El zinc mediante sus acciones insulinomiméticas e inducción de fosfodiesterasas podría regular la liberación de AGL desde el tejido adiposo. El objetivo de esta investigación fue evaluar en pacientes con DT2 el efecto de 24 meses de suplementación con zinc sobre las concentraciones séricas de AGL en ayuno. Para este propósito: se realizó la determinación de AGL en ayuno por colorimetría enzimática, zinc plasmático por espectrofotometría de absorción atómica, y parámetros bioquímicos y antropométricos de interés en 60 pacientes con DT2 que fueron asignados aleatoriamente para recibir suplementación con 30 mg/ día de zinc (n= 30) o placebo (n= 30) por 24 meses. El grupo zinc presentó menor concentración sérica de AGL al mes 24 (p = 0,034). El cambio en el índice de masa corporal, el sexo y la suplementación con zinc contribuyeron significativamente como predictores de la concentración sérica de AGL al mes 24 (R= 0,493, R2 = 0,243, p= 0,001). Conclusión: la suplementación con 30 mg/día de zinc en pacientes con DT2 tuvo un efecto significativo en reducir la concentración sérica de AGL en ayuno tras 24 meses de tratamiento. Estos resultados apoyan los beneficios del zinc como coadyuvante en el tratamiento de DT2.es_ES
Lenguagedc.language.isoenes_ES
Publisherdc.publisherSoc. Chilena Nutriciónes_ES
dc.relation.isversionofdc.relation.isversionofRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRev Chil Nutr 2020; 47(6): 1000-1008es_ES
Keywordsdc.subjectFree fatty acidses_ES
Keywordsdc.subjectObesityes_ES
Keywordsdc.subjectSupplementationes_ES
Keywordsdc.subjectType 2 diabeteses_ES
Keywordsdc.subjectZinces_ES
Keywordsdc.subjectÁcidos grasos libreses_ES
Keywordsdc.subjectDiabetes tipo 2es_ES
Keywordsdc.subjectObesidades_ES
Keywordsdc.subjectSuplementaciónes_ES
Keywordsdc.subjectZinces_ES
Títulodc.titleLa suplementación con zinc reduce la concentración de ácidos grasos libres en pacientes con diabetes tipo 2es_ES
Title in another languagedc.title.alternativeZinc supplementation reduces free fatty acid concentration in patients with type 2 diabeteses_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso Abierto
Catalogueruchile.catalogadorcrbes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCOPUS
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCIELO


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