About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

GUÍA DE PRÁCTICAS AMBIENTALES PARA LA VITIVINICULTURA

Tesis
Thumbnail
Open/Download
Iconvalderrama_c.pdf (364.0Kb)
Publication date
2008
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Peña N., Alvaro
Cómo citar
GUÍA DE PRÁCTICAS AMBIENTALES PARA LA VITIVINICULTURA
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Valderrama Alvarez, Carolina Andrea;
Professor Advisor
  • Peña N., Alvaro;
  • González F., Luis;
Abstract
Este estudio comprende una guía de prácticas ambientales, la que se desarrolla mediante una evaluación del proceso de producción de vino, realizando propuestas para el manejo sustentable de los distintos desechos que en él se generan. Su desarrollo comienza, con una revisión bibliográfica para conocer de forma detallada cada una de las etapas de los procesos de producción de vino, debiendo separarse en producción de uva y elaboración de vino, recopilando posteriormente los distintos tratamientos existentes en la bibliografía para ser aplicados en cada proceso, los que son presentados en diagramas de flujo y tablas resumen donde se menciona cada actividad, sus residuos, impactos y medidas de mitigación. Además, se realizó una encuesta tipo a distintas viñas, para complementar la información bibliográfica, contrastándola con la realidad en terreno. La encuesta se llevó a cabo en 10 empresas vitivinícolas, dentro de las cuales se encuentran las tres empresas más grandes del mercado nacional que abarcan el 70% de la producción nacional, tres empresas medianas que producen entre 3 y 15 millones de litros anuales y 4 pequeñas empresas que producen menos de 3 millones de litros al año. Con esta información fue posible tener una visión de las distintas realidades de cada una de las viñas y conocer los métodos que algunas utilizan para el tratamiento de sus desechos. Con la información recolectada se desarrolló un documento breve respecto del proceso y sus impactos, vinculándolos a distintas normativas y certificaciones existentes, de forma que permitan mejorar el proceso y la imagen haciéndolos ambientalmente amigables. A partir de esto surge la oportunidad de alcanzar mercados más exigentes en ésta materia.
 
This research project aims to develop a guide of environmental practice for the treatment of waste in the winemaking process. To this end, the majority of the research concentrates on evaluating the environmental impact of different kind of wastes generated in the process of wine production. The guide begins with a bibliographical revision of related sources to understand each part of the winemaking process, grape production and vinification. In addition, it explains different processes currently used in treating wastes, which are presented in flowcharts and summary tables with each activity, waste, impact and mitigation measures. Much of the information sited was obtained from a survey completed by different local vineyards. To complement the bibliographical information and contrast with field reality, this survey was completed by 10 winemaking companies including the 3 largest domestic companies which constitute 70% of the national wine production, 3 medium-size companies which produce between 3 and 15 millions of liters a year and 4 small companies which produce less than 3 millions of liters per year. With this information it was possible to have a vision of the realities of each vineyard and gain knowledge about the methods that these vineyards implement to treat wastes. With the aforementioned analysis this document addresses the winemaking process and its impacts, relating this information with different laws and certification rules, which improve the process and company image with more friendly environmental practices.
 
General note
Memoria para optar al Título Profesional de: Ingeniero en Recursos Naturales Renovables
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/101901
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account