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Authordc.contributor.authorRodríguez, Juan Manuel 
Authordc.contributor.authorLeiva Balich, Laura 
Authordc.contributor.authorConcha, M. J. 
Authordc.contributor.authorMizón, C. 
Authordc.contributor.authorBunout Barnett, Daniel 
Authordc.contributor.authorBarrera Acevedo, Gladys 
Authordc.contributor.authorHirsch Birn, Sandra 
Authordc.contributor.authorJiménez Jaime, Teresa 
Authordc.contributor.authorHenríquez, Sandra 
Authordc.contributor.authorUribarri, Jaime 
Authordc.contributor.authorMaza Cave, María Pía de la 
Admission datedc.date.accessioned2015-09-04T17:57:42Z
Available datedc.date.available2015-09-04T17:57:42Z
Publication datedc.date.issued2015
Cita de ítemdc.identifier.citationNutrición Hospitalaria. 2015 ; 31 :2511-2517)en_US
Identifierdc.identifier.otherDOI: 10.3305/nh.2015.31.6.8936
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/133428
General notedc.descriptionArtículo de publicación ISIen_US
Abstractdc.description.abstractDietary intake of advanced glycation end-products (AGEs) increases circulating and tissue levels of these substances, contributing to a state of increased oxidative stress and inflammation. A low dietary AGE intervention has been shown to reduce body AGE content. Mediterranean diets (MD) are theoretically considered low in AGEs, but the specific effects of a MD on AGEs serum levels has not been tested. Methodology: forty-seven overweight and obese premenopausal women underwent a three-month calorie restriction treatment (20 kcal / kg initial weight) with a Mediterranean-type diet that excluded wine intake. The adherence to the MD was assessed before and at the end of treatment using an on-line questionnaire, which scores from 0 to 14 (minimal to maximal adherence). Body composition, insulin resistance, lipoproteins and carboxymethyl-lisine (CML) serum levels were measured at both time periods. Serum CIVIL was assessed through ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Compliance to calorie restriction was assessed according to weight loss (< or >5 % initial weight). Results: mean body weight, body fat, waist circumference, total cholesterol, triglycerides and serum CML fell significantly, together with an increase in the Mediterranean score, although none of the patients reached the highest score. Significant changes in CML and insulin resistance were observed in 17 women classified as compliant to caloric restriction, but not in the 27 participants who were considered adherent to the MD (according to improvement of the Mediterranean Score). Conclusions: CML serum levels can be reduced through calorie restricted - Mediterranean-type diet. We could not reach a high enough MD score, so we cannot conclude whether the MD itself has an additive effect to caloric restriction.en_US
Abstractdc.description.abstractLa ingesta dietaria de productos finales de glicación avanzada (AGEs) aumenta los niveles séricos y tisulares de estas sustancias, lo que contribuye a un estado de mayor estrés oxidativo e inflamación. Una intervención dietaria con bajo contenido de AGEs ha demostrado reducir el contenido de AGEs en el cuerpo. La dieta mediterrá- nea (DM) se considera teóricamente baja en AGEs, pero los efectos específicos de este tipo de intervención en los niveles séricos de AGEs no ha sido probado. Metodología: cuarenta y siete mujeres premenopáusicas con sobrepeso u obesidad se sometieron a tres meses de restricción calórica (20 kcal por kg de peso corporal inicial) con una dieta de tipo mediterráneo que excluía la ingesta de vino. La adherencia a la DM se evaluó al comienzo y al final del tratamiento utilizando una encuesta on-line, con puntuaciones de 0 a 14 (mínima a máxima adherencia a la DM). La composición corporal, la resistencia a la insulina, los niveles séricos de lipoproteínas y carboximetil-lisina (CML) se midieron en ambos períodos. El CML sérico se evaluó mediante ELISA (ensayo inmunoenzimático). La adherencia a la restricción calórica se evaluó de acuerdo con la pérdida de peso (< o > 5% del peso inicial). Resultados: la media de peso corporal, grasa corporal, circunferencia de la cintura, colesterol total, triglicéridos y CML sérica disminuyeron significativamente, junto con un aumento en el puntaje de adherencia a la DM, aunque ninguno de los pacientes alcanzó la máxima puntuación. Hubo cambios significativos en los niveles de CML y de resistencia a la insulina en 17 mujeres clasificadas como adherentes a la restricción calórica, pero no en las 27 participantes que fueron consideradas adherentes a la DM (de acuerdo con la mejoría en el puntaje de la encuesta). Conclusiones: los niveles séricos de CML disminuyeron tras la restricción calórica con una dieta tipo mediterrá- nea. Dado que no se pudo alcanzar la puntuación máxima en la encuesta de DM, no podemos concluir si la propia DM tiene un efecto aditivo a la restricción calórica.
Lenguagedc.language.isoenen_US
Publisherdc.publisherAula Médica Edicionesen_US
Type of licensedc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Keywordsdc.subjectAdvanced glycation end-products (AGEs)en_US
Keywordsdc.subjectMediterranean dieten_US
Keywordsdc.subjectOxidative stressen_US
Keywordsdc.subjectInflammationen_US
Títulodc.titleReduction of serum advanced glycation end-products with a low calorie Mediterranean dieten_US
Document typedc.typeArtículo de revista


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