Author | dc.contributor.author | Castillo Valenzuela, Oscar | |
Author | dc.contributor.author | Liberona Zúñiga, Jéssica | |
Author | dc.contributor.author | Dominguez de Landa, Angélica | |
Author | dc.contributor.author | Thielecke, Frank | |
Author | dc.contributor.author | Mondragón M., Mary | |
Author | dc.contributor.author | Rozowski Narkunska, Jaime | |
Author | dc.contributor.author | Cruchet Muñoz, Sylvia | |
Admission date | dc.date.accessioned | 2015-12-28T17:50:07Z | |
Available date | dc.date.available | 2015-12-28T17:50:07Z | |
Publication date | dc.date.issued | 2015 | |
Cita de ítem | dc.identifier.citation | Nutr Hosp. 2015;32(5):2301-2308 | en_US |
Identifier | dc.identifier.other | DOI: 10.3305/nh.2015.32.5.9604 | |
Identifier | dc.identifier.uri | https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/135991 | |
General note | dc.description | Artículo de publicación ISI | en_US |
Abstract | dc.description.abstract | Background and aims: childhood obesity in Chile is a serious problem with the prevalence continuing to increase over the last decade, despite all governmental efforts to diminish it. Studies indicate that the consumption of certain foods may help to control body weight. The objective of this study was to evaluate the relationship between ready-to-eat cereals (RTEC), body mass index and nutritional intake of macronutrients and micronutrients in school children from Santiago, Chile.
Methods and results: the study included 1 477 children aged 6-13 years who were evaluated by trained nutritionists. Weight, height and waist circumference were measured and a 24-hour recall questionnaire was administered in which the hours spent watching TV were also recorded. Overall, 32% of boys and 28 % of girls were overweight but the difference between them was not significant. All children, regardless of sex, showed a significant inverse relationship between amounts of RTEC consumed and body mass index (BMI). Those girls that consumed higher amount of RTEC had a reduced waist circumference than those that had a lower intake. A high consumption of RTEC in all children was related to a higher intake of calories, proteins, carbohydrates, calcium and zinc and to a lower intake of calories from fat. RTEC consumption was also associated with lower risk of being overweight/obese.
Conclusion: this study identifies RTEC intake as a potential indicator of a healthy diet. Controlled interventions are necessary to isolate the effect of RTEC consumption from other participating factors. | en_US |
Abstract | dc.description.abstract | Introducción y objetivos: la obesidad infantil en Chile
es un problema serio de salud, con una prevalencia que
ha ido en aumento durante las últimas décadas, a pesar
de todos los esfuerzos gubernamentales por combatirla.
Algunos estudios indican que el consumo de ciertos alimentos
puede ayudar en el control del peso corporal. El
objetivo de este estudio fue evaluar la relación entre los
cereales listos para comer (CLC), el índice de masa corporal
y la ingesta de macro y micronutrientes en escolares
de Santiago de Chile.
Métodos y resultados: el estudio incluyó 1.477 niños con
edades entre los 6-13 años que fueron evaluados por nutricionistas
entrenados. Se midieron peso, talla y circunferencia
de la cintura, además se aplicó una encuesta alimentaria
por recordatorio de 24 horas y se preguntó por
el número de horas que veían TV. Del total, el 32% de los
niños y el 28% de las niñas presentaron exceso de peso, diferencia
que no fue significativa. Todos los niños, independientemente
del género, mostraron una asociación inversa
significativa entre el consumo de CLC y el índice de masa
corporal. Aquellas niñas que consumían mayores cantidades
de CLC tenían menor circunferencia de cintura
que aquellas que consumían menos. Un mayor consumo
de CLC en todos los niños estuvo relacionado con mayor
ingesta de calorías, proteínas, carbohidratos, calcio y zinc,
además de con un menor consumo de calorías provenientes
de las grasas. El consumo de CLC también estuvo asociado
con menor riesgo de ser obeso o padecer sobrepeso.
Conclusión: este estudio muestra que la ingesta de
CLC es un indicador potencial de una dieta saludable.
Son necesarias intervenciones más controladas para evaluar
el efecto aislado de los CLC en comparación con
otros factores. | |
Lenguage | dc.language.iso | en | en_US |
Publisher | dc.publisher | Aula Médica Ediciones | en_US |
Type of license | dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Chile | * |
Link to License | dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/ | * |
Keywords | dc.subject | Ready-to-eat cereals | en_US |
Keywords | dc.subject | Body mass index | en_US |
Keywords | dc.subject | Food intake | en_US |
Keywords | dc.subject | School children | en_US |
Keywords | dc.subject | Cereales listos para comer | |
Keywords | dc.subject | Indice de masa corporal | |
Keywords | dc.subject | Ingesta de alimentos | |
Keywords | dc.subject | Escolares | |
Título | dc.title | Consumption of ready-to-eat cereal is inversely associated with body mass index in 6-13 years old Chilean schoolchildren | en_US |
Title in another language | dc.title.alternative | El consumo de cereales listos para comer está inversamente asociado con el índice de masa corporal en escolares chilenos de 6 a 13 años | |
Document type | dc.type | Artículo de revista | |