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Authordc.contributor.authorSchnettler, Berta 
Authordc.contributor.authorSánchez, Mercedes 
Authordc.contributor.authorMiranda, Horacio 
Authordc.contributor.authorOrellana, Ligia 
Authordc.contributor.authorSepúlveda, José 
Authordc.contributor.authorMora González, Marcos 
Authordc.contributor.authorLobos, Germán 
Authordc.contributor.authorHueche, Clementina 
Admission datedc.date.accessioned2018-05-30T17:59:29Z
Available datedc.date.available2018-05-30T17:59:29Z
Publication datedc.date.issued2017
Cita de ítemdc.identifier.citationRev. Fac. Cienc. Agrar. Univ. Nac. Cuyo vol.49 no.2 Mendoza dic. 2017es_ES
Identifierdc.identifier.issn1853-8665
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/148352
Abstractdc.description.abstractThis study sought to determine the relative importance of the country of origin in the selection of four foodstuffs (rice, sugar, chicken meat and oil); to identify consumer segments; and to evaluate which sociodemographic variables affect ethnocentrism in food consumption, through a survey responded by 800 habitual supermarket shoppers in southern Chile. It was determined that the country of origin was the most important attribute in the selection of the four foods. Three consumer segments were distinguished which assigned a different degree of importance to the country of origin, although in two segments the country of origin was highly important in the purchase choice. The consumers of the three segments preferred Chilean foods and expressed a lower preference for food imported from countries that were farther away and more culturally different from Chile. The segments differed significantly in the frequency of purchase of imported foods, reasons for preferring to buy imported foods, and ethnocentrism. It was found that if the respondent was a woman, of older age, belonged to the medium or high socioeconomic level, and had a conservative lifestyle, the probability of being ethnocentric in food consumption increased.es_ES
Abstractdc.description.abstractEste estudio buscó determinar la importancia relativa del país de origen en la elección de cuatro alimentos (arroz, azúcar, carne de pollo y aceite); identificar segmentos de consumidores, y evaluar qué variables sociodemográficas afectan el etnocentrismo en el consumo de alimentos, a través de una encuesta respondida por 800 compradores habituales de supermercados en el sur de Chile. Se obtuvo que el país de origen fue el atributo de mayor importancia en la elección de los cuatro alimentos. Se distinguieron tres segmentos de consumidores que asignaron diferente importancia al país de origen, aun cuando en dos de ellos el país de origen tuvo elevada relevancia en la elección. Los consumidores de los tres segmentos prefirieron los alimentos chilenos y expresaron una menor preferencia hacia los alimentos importados desde países más lejanos y diferentes culturalmente de Chile. Los segmentos difirieron significativamente según la frecuencia de compra de alimentos importados, razones para preferir comprar alimentos importados y etnocentrismo. Se obtuvo que si la persona es mujer, si es de mayor edad, pertenece al nivel socioeconómico medio o alto y posee un estilo de vida conservador, aumenta la probabilidad de que sea etnocéntrico en el consumo de alimentos.es_ES
Patrocinadordc.description.sponsorshipFondecyt 1000140 1100011 Spanish Ministry of Economy and Competitiveness AGL2012-39793-C03-01 FEDERes_ES
Lenguagedc.language.isoenes_ES
Publisherdc.publisherUniversidad Nacional de Cuyoes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrariases_ES
Keywordsdc.subjectFood consumptiones_ES
Keywordsdc.subjectMarket segmentses_ES
Keywordsdc.subjectOrigines_ES
Keywordsdc.subjectEthnocentrismes_ES
Keywordsdc.subjectChilees_ES
Keywordsdc.subjectConsumo de alimentoses_ES
Keywordsdc.subjectSegmentos de mercadoes_ES
Keywordsdc.subjectOrigenes_ES
Keywordsdc.subjectEtnocentrismoes_ES
Títulodc.title"Country of origin" effect and ethnocentrism in food purchase in Southern Chilees_ES
Title in another languagedc.title.alternativeEfecto "país de origen" y etnocentrismo en la compra de alimentos en el sur de Chilees_ES
Document typedc.typeArtículo de revista
Catalogueruchile.catalogadortjnes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación ISIes_ES


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