Central obesity and not age increases skeletal muscle lipids, without influencing lean body mass and strength
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2015Metadata
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Maza Cave, María Pía de la
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Central obesity and not age increases skeletal muscle lipids, without influencing lean body mass and strength
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Background/Aims: To measure skeletal muscle lipid infiltration, its association with insulin resistance (IR) lean
mass and function, in Chilean men differing in age and
body composition. Our hypothesis was that muscle lipid
accumulation would be higher among older and heavier
individuals and this would deteriorate insulin sensitivity
(IS) and decrease muscle mass and function, both features of the ageing process.
Methods: Healthy men (38 < 55 and 18 > 65 years),
underwent anthropometric measurements, body composition assessment through radiologic densitometry,
Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy at the tibialis anterioris muscle to measure intra (IMCL) and extramyocellular lipids (EMCL), quadriceps and handgrip
strength, 12 minute walking distance and serum biochemistry (haemoglobin, lipoproteins, creatinine, ultrasensitive C Reactive Protein, fasting and post glucose insulin
and glucose concentrations, to assess IS). Physical activity was estimated by actigraphy.
Results: 23 men were eutrophic, 26 were overweight
and 7 were obese and mostly sedentary, independent of
age. Both IMCL and EMCL were higher in overweight/
obese men. Abdominal fat was negatively associated with
IS and positively correlated with muscle lipid accretion
(both IMCL and EMCL), but not with age. As expected,
older individuals had lower muscle mass and strength,
but not more adipose tissue nor intramyocellular lipids,
yet were more glucose intolerant.
Conclusions: central obesity was associated with
IMCL and EMCL infiltration and IR. This type of lipid
accretion was not related with ageing nor age-related sarcopenia. Older individuals were more glucose intolerant,
which was explained by a decrease of insulin secretion
more than adiposity-related IR. Introducción/Objetivos: medir la infiltración grasa en
el músculo esquelético, su asociación con resistencia a la
insulina (RI) y con masa y función muscular, en hombres
chilenos de diferente edad y composición corporal. Nuestra hipótesis era que habría más acumulación de grasa
en el tejido muscular entre las personas de mayor edad y
peso, lo cual deterioraría la sensibilidad a la insulina (SI)
y afectaría negativamente la masa y la función muscular,
ambas características del proceso de envejecimiento.
Métodos: se estudiaron hombres sanos (38 < 55 años y 18
> 65 años), que fueron sometidos a mediciones antropométricas, evaluación de la composición corporal mediante
densitometría radiológica (DEXA), espectroscopia de resonancia nuclear magnética en el músculo tibial anterior
para medir lípidos intra (LIM) y extramiocelulares (LEM),
fuerza de mano y cuádriceps, test de 12 minutos y bioquímica sérica (glicemia, hemoglobina, lipoproteínas, creatinina y proteína C reactiva ultrasensible en ayunas, además
de glucosa e insulina post carga de glucosa para evaluar
SI). La actividad física se estimó mediante actigrafía.
Resultados: 23 hombres eran eutróficos, 26 tenían sobrepeso y 7 eran obesos, todos eran sedentarios según el registro
actigráfico, independiente de la edad. Tanto LIM como LEM
resultaron más altos entre los hombres con sobrepeso / obesidad. La grasa abdominal se asoció negativamente con la SI
y se correlacionó positivamente con la acumulación de grasa
en el músculo (tanto LIM como LEM), pero no con la edad.
Como era de esperar, las personas mayores tenían menor
masa magra y fuerza, pero no más tejido adiposo ni lípidos
intramiocelulares, aunque eran más intolerantes a la glucosa.
Conclusiones: La obesidad central se asoció con infiltración de grasa intramuscular y con RI. Esta distribución
adiposa no se relacionó con edad ni con sarcopenia asociada
al envejecimiento. Las personas mayores resultaron más intolerantes a la glucosa, explicable por una disminución de la
secreción de insulina más que por RI relacionada con mayor
adiposidad.
Indexation
Artículo de publicación SCOPUS
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/166372
DOI: 10.3305/nh.2015.31.3.7979
ISSN: 16995198
02121611
Quote Item
Nutr Hosp. 2015;31:1134-1141
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