Bioactive compounds and antibacterial properties of monofloral Ulmo honey
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2020Metadata
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Velásquez, Patricia
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Bioactive compounds and antibacterial properties of monofloral Ulmo honey
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Monofloral Ulmo honey is a very appreciated product in the international market but more information is needed in order to support their health properties. Total phenolic and flavonoid contents, antioxidant capacity and antibacterial activity of monofloral Ulmo (Eucryphia cordifolia) honey samples were determined. The samples contained between 176 and 208 mg gallic acid eq (GAE)/100 g for total phenolic content (TPC) and 43-90 mg Quercetin eq/100 g for total flavonoid content (TFC). The antioxidant activity ranged between 91 and 152 mM eq Trolox/g and 28-49 mM eq Trolox/g for DPPH and ABTS assays, respectively. All phenolic extracts from honey samples inhibited Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli by plate assays. The chromatographic profile showed that Ulmo honey contained the polyphenolic gallic, caffeic, and coumaric acids, the flavonoids pinocembrin, chrysin, quercetin, luteolin and apigenin, and abscisic acid. La miel monofloral de Ulmo es un producto muy apreciado en el mercado internacional, pero se
necesita más información para respaldar sus propiedades saludables. Se determinaron los contenidos
fenólicos y flavonoides totales, la capacidad antioxidante y la actividad antibacteriana de muestras de
miel monofloral de Ulmo (Eucryphia cordifolia). Las muestras contenían entre 176 – 208 mg eq de ácido
gálico (GAE)/100 g para el contenido fenólico total (TPC) y 43 – 90 mg eq de quercetina/100 g para el
contenido total de flavonoides (TFC). La capacidad antioxidante osciló entre 91 – 152 mM eq Trolox/g
y 28 – 49 mM eq Trolox/g, para los ensayos de DPPH y ABTS, respectivamente. Todos los extractos
fenólicos de muestras de miel de ulmo inhibieron Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes,
Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli mediante ensayos en placa. El perfil cromatográfico mostró
que la miel de ulmo contenía como compuestos bioactivos los ácidos, gálico, cafeico y cumárico, los
flavonoides pinocembrina, crisina, quercetina, luteolina y apigenina, y ácido abscísico.
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Interdisciplinario UC-VRI: 13-2014.
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CyTA - Journal of Food 2020, Vol. 18, No. 1, 11–19
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