Implications of public purchases from family farming: reflections on the Chilean case
Author
dc.contributor.author
Boza Martínez, Sofía
Author
dc.contributor.author
Núñez, Aracely
Author
dc.contributor.author
Anigstein, María Sol
Author
dc.contributor.author
Scheuer, Junior
Author
dc.contributor.author
Murillo, Karen
Admission date
dc.date.accessioned
2021-05-28T15:48:25Z
Available date
dc.date.available
2021-05-28T15:48:25Z
Publication date
dc.date.issued
2020
Cita de ítem
dc.identifier.citation
AGER: Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo Rural (Journal of Depopulation and Rural Development Studies), (29), 177-202 (2020)
es_ES
Identifier
dc.identifier.other
10.4422/ager.2020.05
Identifier
dc.identifier.uri
https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/179875
Abstract
dc.description.abstract
Government purchases of food from family farmers aim to provide a new market for smallscale farming while promoting food security for vulnerable populations. In Latin America there are various
examples of these initiatives but with important differences in their implementation. Our objective is to review
the effects on the farmers who sell into these programs, considering the case of Chile. There, since 2017,
companies hired by the government to provide school meals are required to include a percentage of local
products in their purchases. Information was collected through personal interviews with farmers and advisors
from three agricultural organizations participating in government purchases in two different regions. The
results show that in this case public purchases have the novelty of being a formal market for farmers, which
is a very relevant experience for them. However, the conditions are neither stable nor always beneficial for
farmers due to important asymmetries in negotiating power with purchasing companies. We conclude that
the Chilean initiative has interesting potential impacts, but some major changes must be made to it, as greater
involvement and will on the part of the parties.
es_ES
Abstract
dc.description.abstract
Las compras públicas de alimentos a la agricultura familiar tienen como objetivo
proporcionar un nuevo mercado al tiempo que promueven la seguridad alimentaria de las poblaciones
vulnerables. En América Latina hay varios ejemplos de estas iniciativas, aunque con importantes diferencias
en su implementación. Nuestro objetivo es revisar sus efectos en los agricultores que venden en estos
programas, considerando el caso de Chile. Allí, desde 2017, las empresas contratadas para proveer
alimentación escolar deben incluir un porcentaje de productos locales en sus compras. La información se
recopiló a través de entrevistas personales con agricultores y asesores de tres organizaciones agrícolas que
participan en las compras públicas en dos regiones. Los resultados muestran que en este caso las compras
públicas tienen la novedad de ser un mercado formal para los agricultores, lo cual es una experiencia muy
relevante. Sin embargo, las condiciones no son ni estables ni siempre beneficiosas para los agricultores
debido a asimetrías en el poder de negociación respecto a las empresas. Concluimos que la iniciativa chilena
tiene importantes impactos potenciales, pero se deben hacer algunos cambios mayores, como incrementar
el involucramiento y voluntad de las partes.
es_ES
Patrocinador
dc.description.sponsorship
National Council for Scientific and Technological Development (CNPq) of the Ministry of Science, Technology, and Innovation of Brazil
442787/2016-2