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Authordc.contributor.authorGonzález Céspedes, Laura 
Authordc.contributor.authorFretes, Gabriela 
Authordc.contributor.authorRíos, Patricia 
Authordc.contributor.authorEstigarribia, Gladys 
Authordc.contributor.authorViveros, Guiomar 
Authordc.contributor.authorAguilar, Gloria 
Authordc.contributor.authorJoy, Laura 
Authordc.contributor.authorPizarro Aguirre, Fernando 
Authordc.contributor.authorBangdiwala, Shrikant 
Admission datedc.date.accessioned2021-07-30T21:08:58Z
Available datedc.date.available2021-07-30T21:08:58Z
Publication datedc.date.issued2020
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Esp Nutr Hum Diet. 2020; 24(4): 389 - 397es_ES
Identifierdc.identifier.other10.14306/renhyd.24.4.1024
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/180805
Abstractdc.description.abstractIntroduction: The aim was to design a multi-component randomized controlled community study and evaluate its effect in the prevention of obesity in schoolchildren from the department of Caaguazu, Paraguay. Material and Methods: Design: randomized controlled community trial. Setting: 16 public and private schools in the urban and rural area of the Department of Caaguazu, Paraguay. Participants and intervention: 16 schools will be randomly assigned to two groups. Intervention group, they will receive a nutritional education and physical activity program in the school environment for 6 months. Control group will receive 3 educational talks in the same period. Main outcome measure: primary (thickness of skin folds), secondary (Z body mass index, nutritional knowledge, fruits and vegetables consumption, physical activity level) and demographic variables (sex, age and area). All variables will be measured at baseline and at the end of the study, using calibrated tools, validated questionnaires, and protocols. Analysis: descriptive statistics will be used, in addition to the Student T test and Chi(2) to establish differences. Crude and adjusted linear regression and logistic models will be run. Ethics and Dissemination: The study protocol has been evaluated and approved by the Research Ethics Committee of the National University of Caaguazu. Institutional (schools) and individual (parents) informed consent and children's assent will be used.es_ES
Abstractdc.description.abstractIntroducción: El objetivo fue diseñar un estudio comunitario randomizado controlado multicomponente y evaluar su efecto en la prevención de obesidad en escolares del departamento de Caaguazú, Paraguay. Material y Métodos: Diseño: ensayo comunitario randomizado controlado. Lugar: 16 escuelas públicas y privadas del área urbana y rural del Departamento de Caaguazú, Paraguay. Participantes e intervención: 16 escuelas serán asignadas aleatoriamente a dos grupos. Grupo intervención, recibirán un programa de educación nutricional y actividad física en el entorno escolar durante 6 meses. Grupo control, recibirán 3 charlas educativas en el mismo periodo. Medición de las principales variables: primaria (espesor de pliegues cutáneos), secundarias (Z índice de masa corporal, conocimientos nutricionales, consumo de frutas y verduras, nivel de actividad física) y variables demográficas (sexo, edad, zona de residencia). Todas las variables serán medidas en la línea base y al final del estudio, utilizando herramientas calibradas, cuestionarios validados y protocolos de procedimiento. Análisis: se utilizará estadística descriptiva, además de los test T Student y Chi2 para establecer diferencias. Se correrán modelos de regresión lineal y logística crudos y ajustados. Ética y Diseminación: El protocolo de estudio ha sido evaluado y aprobado por el Comité de Ética en Investigación de la Universidad Nacional de Caaguazú. Se utilizarán consentimientos informados institucionales (escuelas) e individuales (padres) y asentimiento de los niños.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherAsoc. Española Dietistas Nutricionistases_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista Española de Nutrición Humana y Dietéticaes_ES
Keywordsdc.subjectChildes_ES
Keywordsdc.subjectSchoolses_ES
Keywordsdc.subjectPediatric obesityes_ES
Keywordsdc.subjectHealth promotiones_ES
Keywordsdc.subjectPhysical education and traininges_ES
Keywordsdc.subjectDiet, Food, and nutritiones_ES
Keywordsdc.subjectExercisees_ES
Keywordsdc.subjectNiñoes_ES
Keywordsdc.subjectInstituciones académicases_ES
Keywordsdc.subjectObesidad pediátricaes_ES
Keywordsdc.subjectPromoción de la saludes_ES
Keywordsdc.subjectEducación y entrenamiento físicoes_ES
Keywordsdc.subjectNutrición, alimentación y dietaes_ES
Keywordsdc.subjectEjercicio físicoes_ES
Títulodc.titleDiseño de un estudio comunitario randomizado controlado multi-componente para prevención de obesidad en niños escolares: Protocolo de investigaciónes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeDesign of a multi-component controlled randomized community study for obesity prevention in school children: Research protocoles_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso Abierto
Catalogueruchile.catalogadorcrbes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCOPUS
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCIELO


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