Consumo de lácteos y riesgo de cáncer colorrectal: una revisión de la literatura científica
Author
dc.contributor.author
Carpio, Kathleen
Author
dc.contributor.author
Cornejo Espinoza, Verónica
Author
dc.contributor.author
Leal Witt, María Jesús
Author
dc.contributor.author
Durán Aguero, Samuel
Admission date
dc.date.accessioned
2021-09-24T15:07:57Z
Available date
dc.date.available
2021-09-24T15:07:57Z
Publication date
dc.date.issued
2021
Cita de ítem
dc.identifier.citation
Rev. Chil. Nutr. 2021; 48(3): 405-413
es_ES
Identifier
dc.identifier.other
10.4067/S0717-75182021000300405
Identifier
dc.identifier.uri
https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/182093
Abstract
dc.description.abstract
Colorectal cancer (CRC) is one of the most common malignancies and represents one of the leading causes of cancer death worldwide. There is strong evidence that dietary factors influence CRC incidence. Dairy products have been incorporated into nutritional guidelines as part of a healthy diet; many studies have reported a protective effect between dairy consumption and the risk of colorectal cancer, presumably because of its calcium (Ca) content; however, the evidence is inconsistent. Objective: To evaluate the current scientific evidence on the relationship between dairy consumption and the risk of colorectal cancer. Methodology: A literature search was conducted in the PudMed databases, limited to articles written in English and published between 2014 and November 2019, prioritizing cohort and case-control studies with exposure to dairy products such as milk, yogurt, butter and/or cheese. Results: A significant inverse association was found between the consumption of total dairy products and risk of colorectal cancer. In relation to calcium from dairy products, results are inconsistent. Only milk, as a specific dairy product, showed a protective effect, with no difference by fat content. Conclusions: Increased intake of total dairy products, milk and calcium are associated with a decreased risk of colorectal cancer.
es_ES
Abstract
dc.description.abstract
El cáncer colorrectal (CCR) es una de las neoplasias más frecuentes y representa una de las principales causas de muerte por cáncer
en todo el mundo. Existen fuertes evidencias que factores dietarios influyen en su incidencia. Los lácteos han sido incorporados en
numerosas guías nutricionales como parte de una dieta saludable; numerosos estudios han reportado un efecto protector entre el
consumo de lácteos y el riesgo de cáncer colorrectal, presuntamente por su contenido de calcio (Ca); sin embargo, la evidencia
es inconsistente. Objetivo: Evaluar la evidencia científica actual sobre la relación entre el consumo de lácteos y el riesgo de cáncer
colorrectal. Metodología: Se realizó una búsqueda sensible en las bases de datos de PudMed, limitándose a artículos en inglés
desde el 2014 hasta el 2019, priorizando estudios de cohorte y caso-control con exposición a productos lácteos como leche,
yogurt, mantequilla y/o queso. Se encontró una asociación inversa significativa entre el consumo de productos lácteos totales y
el riesgo de cáncer colorrectal. Con relación al calcio proveniente de los lácteos los resultados son inconsistentes. Solo la leche,
como lácteo específico, mostró un efecto protector pero no discrimina según el contenido de grasa. La mayor ingesta de productos
lácteos totales, la leche y el calcio están asociados con una disminución del riesgo de cáncer colorrectal.