Show simple item record

Authordc.contributor.authorFalcón, Werther Kern
Authordc.contributor.authorSchwartz Melgar, Marco
Authordc.contributor.authorMarchant Silva, Ricardo
Admission datedc.date.accessioned2022-06-08T20:57:44Z
Available datedc.date.available2022-06-08T20:57:44Z
Publication datedc.date.issued2022
Cita de ítemdc.identifier.citationScientia Agropecuaria 13(1): 15-23 (2022)es_ES
Identifierdc.identifier.other10.17268/sci.agropecu.2022.002
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/185937
Abstractdc.description.abstractThe circular economy, as a factor of sustainable development, is an innovative practice of resource allocation that considers the production of goods and the reuse of their waste. Society values the circular economy, since it contributes to the reduction of negative externalities arising from the operation of certain industries that generate waste that is harmful to the environment. In this work, the magnitude of the negative externality represented by the accumulation of the waste called 'alperujo' in the olive sector in Chile is evaluated, identifying, and validating new businesses developed from its reuse. For this purpose, a portfolio of viable options for the valorization of alperujo was constituted, based on a contextual analysis, the application of Product-Market Fit and the participation of a focus group, which allowed estimating the reduction of the negative externality, because of the use of alperujo. This industry externality comes from the generation of 120,000 t/year of waste, with an estimated value of USD 10.48 million. The alperujo, in the form of paste or extract, can be incorporated in the production of snacks, antioxidant drinks and yogurt. The sum of the NPV of the three businesses reaches USD 11.63 million, which allows compensating the estimated negative externality with a favorable margin, using 1.8% of the alperujo generated annually in Chile. This study contributes to the validation of the circular business model in a relevant sector of the Chilean export economy.es_ES
Abstractdc.description.abstractLa economía circular, como factor de desarrollo sustentable constituye una práctica innovadora de asignación de recursos, que considera la producción de bienes y la reutilización de sus residuos. La sociedad valora a la economía circular, puesto que ella contribuye a la reducción de las externalidades negativas, que surgen de la operación de determinadas industrias, generadoras de residuos, dañinos para el medio ambiente. En este trabajo, se plantea la evaluación de la magnitud de la externalidad negativa que representa la acumulación del residuo denominado “alperujo” en el sector olivícola de Chile, identificando y validando nuevos negocios desarrollados a partir de su reutilización. Para este cometido, se constituyó un portafolio de opciones viables de valorización del alperujo, a partir de un análisis contextual, la aplicación del ajuste Producto-Mercado y la participación de un focus group, lo cual permitió estimar la reducción desde la externalidad negativa, por efecto del empleo del alperujo. Esta externalidad de la industria proviene de la generación de 120.000 t/año del residuo, estimándose su valor en USD 10,48 millones. El alperujo en forma de pasta o extracto puede incorporarse en la producción de snacks, bebidas antioxidantes y yogurt. La suma de los VAN de los tres negocios alcanza a USD 11,63 millones, lo cual permite compensar con margen favorable la externalidad negativa estimada, utilizando un 1,8% del alperujo generado anualmente en Chile. Este estudio contribuye a la validación del modelo de negocio circular en un sector relevante de la economía exportadora chilena.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherUniversidad Nacional de Trujillo (Perú) Facultad de Ciencias Agropecuariases_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
Sourcedc.sourceScientia Agropecuariaes_ES
Keywordsdc.subjectCircular economyes_ES
Keywordsdc.subjectOlive industryes_ES
Keywordsdc.subjectNegative externalitieses_ES
Keywordsdc.subjectProduct market fites_ES
Keywordsdc.subjectWaste valorizationes_ES
Keywordsdc.subjectEconomía circulares_ES
Keywordsdc.subjectIndustria olivícolaes_ES
Keywordsdc.subjectExternalidades negativases_ES
Keywordsdc.subjectAjuste producto-mercadoes_ES
Keywordsdc.subjectValorización de residuoses_ES
Títulodc.titleReducción de externalidades negativas por aprovechamiento de residuos en el desarrollo de productos: economía circular en la industria olivícola chilenaes_ES
Title in another languagedc.title.alternativeReduction of negative externalities due to the use of waste in product development: circular economy in the Chilean olive industryes_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dc.description.versiondc.description.versionVersión publicada - versión final del editores_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso abiertoes_ES
Catalogueruchile.catalogadorapces_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publícación WoSes_ES


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States