Author | dc.contributor.author | Falcón, Werther Kern | |
Author | dc.contributor.author | Schwartz Melgar, Marco | |
Author | dc.contributor.author | Marchant Silva, Ricardo | |
Admission date | dc.date.accessioned | 2022-06-08T20:57:44Z | |
Available date | dc.date.available | 2022-06-08T20:57:44Z | |
Publication date | dc.date.issued | 2022 | |
Cita de ítem | dc.identifier.citation | Scientia Agropecuaria 13(1): 15-23 (2022) | es_ES |
Identifier | dc.identifier.other | 10.17268/sci.agropecu.2022.002 | |
Identifier | dc.identifier.uri | https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/185937 | |
Abstract | dc.description.abstract | The circular economy, as a factor of sustainable development, is an innovative practice of resource allocation that considers the production of goods and the reuse of their waste. Society values the circular economy, since it contributes to the reduction of negative externalities arising from the operation of certain industries that generate waste that is harmful to the environment. In this work, the magnitude of the negative externality represented by the accumulation of the waste called 'alperujo' in the olive sector in Chile is evaluated, identifying, and validating new businesses developed from its reuse. For this purpose, a portfolio of viable options for the valorization of alperujo was constituted, based on a contextual analysis, the application of Product-Market Fit and the participation of a focus group, which allowed estimating the reduction of the negative externality, because of the use of alperujo. This industry externality comes from the generation of 120,000 t/year of waste, with an estimated value of USD 10.48 million. The alperujo, in the form of paste or extract, can be incorporated in the production of snacks, antioxidant drinks and yogurt. The sum of the NPV of the three businesses reaches USD 11.63 million, which allows compensating the estimated negative externality with a favorable margin, using 1.8% of the alperujo generated annually in Chile. This study contributes to the validation of the circular business model in a relevant sector of the Chilean export economy. | es_ES |
Abstract | dc.description.abstract | La economía circular, como factor de desarrollo sustentable constituye una práctica innovadora de asignación de recursos, que considera
la producción de bienes y la reutilización de sus residuos. La sociedad valora a la economía circular, puesto que ella contribuye a la
reducción de las externalidades negativas, que surgen de la operación de determinadas industrias, generadoras de residuos, dañinos para
el medio ambiente. En este trabajo, se plantea la evaluación de la magnitud de la externalidad negativa que representa la acumulación
del residuo denominado “alperujo” en el sector olivícola de Chile, identificando y validando nuevos negocios desarrollados a partir de su
reutilización. Para este cometido, se constituyó un portafolio de opciones viables de valorización del alperujo, a partir de un análisis
contextual, la aplicación del ajuste Producto-Mercado y la participación de un focus group, lo cual permitió estimar la reducción desde la
externalidad negativa, por efecto del empleo del alperujo. Esta externalidad de la industria proviene de la generación de 120.000 t/año
del residuo, estimándose su valor en USD 10,48 millones. El alperujo en forma de pasta o extracto puede incorporarse en la producción
de snacks, bebidas antioxidantes y yogurt. La suma de los VAN de los tres negocios alcanza a USD 11,63 millones, lo cual permite compensar
con margen favorable la externalidad negativa estimada, utilizando un 1,8% del alperujo generado anualmente en Chile. Este estudio
contribuye a la validación del modelo de negocio circular en un sector relevante de la economía exportadora chilena. | es_ES |
Lenguage | dc.language.iso | es | es_ES |
Publisher | dc.publisher | Universidad Nacional de Trujillo (Perú) Facultad de Ciencias Agropecuarias | es_ES |
Type of license | dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
Link to License | dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
Source | dc.source | Scientia Agropecuaria | es_ES |
Keywords | dc.subject | Circular economy | es_ES |
Keywords | dc.subject | Olive industry | es_ES |
Keywords | dc.subject | Negative externalities | es_ES |
Keywords | dc.subject | Product market fit | es_ES |
Keywords | dc.subject | Waste valorization | es_ES |
Keywords | dc.subject | Economía circular | es_ES |
Keywords | dc.subject | Industria olivícola | es_ES |
Keywords | dc.subject | Externalidades negativas | es_ES |
Keywords | dc.subject | Ajuste producto-mercado | es_ES |
Keywords | dc.subject | Valorización de residuos | es_ES |
Título | dc.title | Reducción de externalidades negativas por aprovechamiento de residuos en el desarrollo de productos: economía circular en la industria olivícola chilena | es_ES |
Title in another language | dc.title.alternative | Reduction of negative externalities due to the use of waste in product development: circular economy in the Chilean olive industry | es_ES |
Document type | dc.type | Artículo de revista | es_ES |
dc.description.version | dc.description.version | Versión publicada - versión final del editor | es_ES |
dcterms.accessRights | dcterms.accessRights | Acceso abierto | es_ES |
Cataloguer | uchile.catalogador | apc | es_ES |
Indexation | uchile.index | Artículo de publícación WoS | es_ES |