Author | dc.contributor.author | Albuquerque, Letícia de | |
Author | dc.contributor.author | Albala Brevis, Cecilia Hortensia | |
Admission date | dc.date.accessioned | 2022-11-15T17:52:18Z | |
Available date | dc.date.available | 2022-11-15T17:52:18Z | |
Publication date | dc.date.issued | 2021 | |
Cita de ítem | dc.identifier.citation | Ciência & Saúde Coletiva, 26(Supl. 2):3895-3906, 2021 | es_ES |
Identifier | dc.identifier.other | 10.1590/1413-81232021269.2.27842019 | |
Identifier | dc.identifier.uri | https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/189208 | |
Abstract | dc.description.abstract | This study investigates the extent to
which aspects of the social integration of the elderly
are linked to higher levels of fruit and vegetable
consumption. It involved a cross-sectional study
based on data from the National Study of Dependency
in the Elderly, with a sample of 3278 elderly
individuals. The variables of social integration
considered were: frequency of meeting with close
relatives, other relatives and neighbors and friends
in the last 12 months; participation in recreational
activities and in community groups, in addition
to housing arrangements and marital status.
The number of servings of fruit and vegetables
consumed per day was the dependent variable.
Logistic regression analysis was then conducted.
In the adjusted model, more frequent encounters
with siblings, in-laws and nephews, participation
in community groups or organizations, are factors
that increase the possibility of consuming two or
more servings of fruit and vegetables a day, versus
1 serving or none; the opposite was observed when
living alone. The variables of social integration
that can increase the possibility of attaining the
recommendation of consumption of fruit and vegetables
daily (5 or more) in the adjusted model
are frequency of encounters with siblings, in-laws
and nephews and living alone. | es_ES |
Abstract | dc.description.abstract | Se investiga la medida en que aspectos
de la integración social de adultos mayores están
vinculados con los niveles de consumo de frutas y
verduras. Estudio transversal a partir de datos del
Estudio Nacional de la Dependencia en las Personas
Mayores, con muestra de 3.278 adultos mayores.
Las variables de integración social fueron:
frecuencia de encuentro con familiares cercanos,
otros familiares y vecinos y amigos en los últimos
12 meses; participación en actividades recreativas
y en grupos comunitarios, además de arreglos de
vivienda y estado marital. El número de porciones
de frutas y verduras consumidas al día fue la variable
dependiente. Se realizó análisis de regresión
logística ordinal. En el análisis ajustado, mayor
frecuencia de encuentros con hermanos, cuñados
y sobrinos, participación en grupos comunitarios
son factores que aumentan la posibilidad de
consumo de dos o más porciones de frutas y verduras
al día frente a ninguna o 1 porción; efecto
contrario presenta vivir solo. Mayor frecuencia de
encuentros con hermanos, cuñados y sobrinos y
vivir sólo aumentan la posibilidad de alcanzar la
recomendación de consumo de frutas y verduras
diaria (5 o más), en el modelo ajustado. | es_ES |
Lenguage | dc.language.iso | es | es_ES |
Publisher | dc.publisher | Abrasco-Assoc Brasileira Pos-Graduacao & Saude Coletiva | es_ES |
Type of license | dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
Link to License | dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
Source | dc.source | Ciência & Saúde Coletiva | es_ES |
Keywords | dc.subject | Aging | es_ES |
Keywords | dc.subject | Social networking | es_ES |
Keywords | dc.subject | Diet | es_ES |
Keywords | dc.subject | Eating behavior | es_ES |
Keywords | dc.subject | Social support | es_ES |
Keywords | dc.subject | Envejecimiento | es_ES |
Keywords | dc.subject | Redes sociales | es_ES |
Keywords | dc.subject | Dieta | es_ES |
Keywords | dc.subject | Conducta alimentaria | es_ES |
Título | dc.title | Rol de la integración social en el consumo de frutas y verduras en la adultez mayor | es_ES |
Title in another language | dc.title.alternative | The role of social integration in the consumption of fruit and vegetables among the elderly | es_ES |
Document type | dc.type | Artículo de revista | es_ES |
dc.description.version | dc.description.version | Versión original del autor | es_ES |
dcterms.accessRights | dcterms.accessRights | Acceso abierto | es_ES |
Cataloguer | uchile.catalogador | crf | es_ES |
Indexation | uchile.index | Artículo de publícación WoS | es_ES |
Indexation | uchile.index | Artículo de publicación SCOPUS | es_ES |
Indexation | uchile.index | Artículo de publicación SCIELO | es_ES |