Reduction of serum advanced glycation end-products with a low calorie Mediterranean diet
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2015Metadata
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Rodríguez, Juan Manuel
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Reduction of serum advanced glycation end-products with a low calorie Mediterranean diet
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Abstract
Dietary intake of advanced glycation end-products (AGEs) increases circulating and tissue levels of these substances, contributing to a state of increased oxidative stress and inflammation. A low dietary AGE intervention has been shown to reduce body AGE content.
Mediterranean diets (MD) are theoretically considered low in AGEs, but the specific effects of a MD on AGEs serum levels has not been tested. Methodology: forty-seven overweight and obese premenopausal women underwent a three-month calorie restriction treatment (20 kcal / kg initial weight) with a Mediterranean-type diet that excluded wine intake. The adherence to the MD was assessed before and at the end of treatment using an on-line questionnaire, which scores from 0 to 14 (minimal to maximal adherence). Body composition, insulin resistance, lipoproteins and carboxymethyl-lisine (CML) serum levels were measured at both time periods. Serum CIVIL was assessed through ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Compliance to calorie restriction was assessed according to weight loss (< or >5 % initial weight).
Results: mean body weight, body fat, waist circumference, total cholesterol, triglycerides and serum CML fell significantly, together with an increase in the Mediterranean score, although none of the patients reached the highest score. Significant changes in CML and insulin resistance were observed in 17 women classified as compliant to caloric restriction, but not in the 27 participants who were considered adherent to the MD (according to improvement of the Mediterranean Score).
Conclusions: CML serum levels can be reduced through calorie restricted - Mediterranean-type diet. We could not reach a high enough MD score, so we cannot conclude whether the MD itself has an additive effect to caloric restriction. La ingesta dietaria de productos finales de glicación
avanzada (AGEs) aumenta los niveles séricos y tisulares
de estas sustancias, lo que contribuye a un estado de mayor
estrés oxidativo e inflamación. Una intervención dietaria
con bajo contenido de AGEs ha demostrado reducir
el contenido de AGEs en el cuerpo. La dieta mediterrá-
nea (DM) se considera teóricamente baja en AGEs, pero
los efectos específicos de este tipo de intervención en los
niveles séricos de AGEs no ha sido probado.
Metodología: cuarenta y siete mujeres premenopáusicas
con sobrepeso u obesidad se sometieron a tres meses
de restricción calórica (20 kcal por kg de peso corporal
inicial) con una dieta de tipo mediterráneo que excluía la
ingesta de vino. La adherencia a la DM se evaluó al comienzo
y al final del tratamiento utilizando una encuesta
on-line, con puntuaciones de 0 a 14 (mínima a máxima
adherencia a la DM). La composición corporal, la resistencia
a la insulina, los niveles séricos de lipoproteínas
y carboximetil-lisina (CML) se midieron en ambos períodos.
El CML sérico se evaluó mediante ELISA (ensayo
inmunoenzimático). La adherencia a la restricción
calórica se evaluó de acuerdo con la pérdida de peso
(< o > 5% del peso inicial).
Resultados: la media de peso corporal, grasa corporal,
circunferencia de la cintura, colesterol total, triglicéridos
y CML sérica disminuyeron significativamente, junto con
un aumento en el puntaje de adherencia a la DM, aunque
ninguno de los pacientes alcanzó la máxima puntuación.
Hubo cambios significativos en los niveles de CML y de
resistencia a la insulina en 17 mujeres clasificadas como
adherentes a la restricción calórica, pero no en las 27 participantes
que fueron consideradas adherentes a la DM
(de acuerdo con la mejoría en el puntaje de la encuesta).
Conclusiones: los niveles séricos de CML disminuyeron
tras la restricción calórica con una dieta tipo mediterrá-
nea. Dado que no se pudo alcanzar la puntuación máxima en la encuesta de DM, no podemos concluir si la propia
DM tiene un efecto aditivo a la restricción calórica.
General note
Artículo de publicación ISI
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/133428
DOI: DOI: 10.3305/nh.2015.31.6.8936
Quote Item
Nutrición Hospitalaria. 2015 ; 31 :2511-2517)
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