Browsing by Author "XX642104"
Now showing items 1-20 of 42
-
Meneses, Claudio; Ulloa Zepeda, Lissette; Cifuentes Esquivel, Alejandra; Infante Espiñeira, Rodrigo; Cantin, Celia M.; Batlle, Ignasi; Arus, Pere; Eduardo, Iban (Springer, 2016)The peach [Prunus persica L. (Batsch)] slow ripening (SR) trait is a mutation preventing the normal ripening process. Individuals with this phenotype are discarded in peach breeding programs. This trait is determined by a ...
-
Infante Espiñeira, Rodrigo (2018-04)Los desafíos que enfrenta la fruticultura chilena son múltiples y complejos. Por nombrar sólo tres de los más apremiantes: falta de variedades que satisfagan a los requerimientos de los mercados distantes, la escasez ...
-
Jorquera, Claudia; Infante Espiñeira, Rodrigo; Contador, Loreto (2018-08)
-
Contador, Loreto; Kusch Gutiérrez, Carolina Andrea; Echeverría, Gemma; Infante Espiñeira, Rodrigo (2019)
-
Aravena Palomo, Priscilla Stephanie (Universidad de Chile, 2012)Un gran problema que presenta la exportación de frutas frescas es la deficiente condición con que llegan a destino y al consumidor, así como la falta de variedades nacionales presentes en la industria, y aquellas con las ...
-
Villalobos Matkovic, Heinar Alexis Roberto (Universidad de Chile, 2010)Debido a los constantes problemas de condición presentados por los frutos de carozo exportados desde Chile, la industria de exportación de fruta fresca ha perdido competitividad en los últimos años; por lo que se hace ...
-
Escobar López, Sergio David (Universidad de Chile, 2009)El análisis del comportamiento de los consumidores a partir de las actitudes y estructuras de preferencias que presentan consumidores chilenos y chinos en relación a duraznos y nectarines para consumo en fresco constituyó ...
-
Contador Cárdenas, Loreto Andrea; Robles Diener, Bárbara Francisca; Shinya, Paulina; Medel Maraboli, Marcela; Pinto, Catalina; Reginato Meza, Gabino; Infante Espiñeira, Rodrigo (EDP Sciences, 2015)Introduction. Texture parameters are important factors for characterizing the sensory quality of raw almonds; nevertheless there is scarce literature that explores sensory differences among cultivars. The aim of this ...
-
Salazar, Juan Alfonso; Pacheco, Igor; Silva, Claudia; Zapata, Patricio; Shinya, Paulina; Ruiz, David; Martínez Gómez, Pedro; Infante Espiñeira, Rodrigo (Taylor and Francis Ltd., 2019)© 2018, © 2018 The Journal of Horticultural Science & Biotechnology Trust. Genotyping by sequencing (GBS) provides a large quantity of useful data suitable for the identification of single nucleotide polymorphisms (SNPs), ...
-
Soriano, José Miguel; Zuriaga, Elena; Rubio, Pía; Llácer, Gerardo; Infante Espiñeira, Rodrigo; Badenes, María Luisa (Springer, 2011)The pomegranate (Punica granatum L.) is a temperate climate species requiring high temperatures for proper and complete ripening. The species is consumed as a fresh fruit, but also can be used to obtain transformed ...
-
Uribe Bravo, Rodrigo; Infante Espiñeira, Rodrigo; Kusch Gutiérrez, Carolina; Contador Cárdenas, Loreto; Pacheco Cruz, Igor; Mesa Juliani, Karen (Taylor & Francis, 2020)Studies have demonstrated the significance of intrinsic sensory attributes on consumer responses to fruits. This paper evaluates the effects on consumers of intrinsic characteristics on new and existing fruit varieties. ...
-
Infante Espiñeira, Rodrigo; Aros, D.; Contador Cárdenas, Loreto Andrea; Rubio, P. (Taylor & Francis, 2012-06)Fruit quality has been described as a property that depends on many factors. Harvest time is one such factor, described as negatively affecting the fruit quality of peaches and nectarines when carried out at early stages ...
-
Jorquera, Claudia; Infante Espiñeira, Rodrigo; Salazar, Juan (2018-08)
-
Infante Espiñeira, Rodrigo; Rubio, Pia; Contador, Loreto; Moreno, Violeta (Institute of Food Science and Technology, 2010-01)Lemon verbena leaves are used as herbal infusion due to their aromatic, digestive and antispasmodic properties. The aim of the present study was to determine the sensory quality of lemon verbena infusions prepared with ...
-
Infante Espiñeira, Rodrigo; Meneses, C.; Defilippi Bruzzine, Bruno (2008)Fresh apricots (Prunus armeniaca L.) are in high demand, but are available for only a short period during the Spring and the beginning of the Summer.There is no information on the correct harvest maturity stage that should ...
-
Salazar, Juan; Jorquera, Claudia; Campos Vargas, Reinaldo; Jorgensen, Chad; Zapata, Patricio; Infante Espiñeira, Rodrigo (Elsevier B.V., 2019)Chile is the third largest exporter of kiwifruit in the world. Its varietal production has traditionally been focusedon green-fleshed kiwifruit varieties, with‘Hayward’being the most exported variety.‘Soreli’is a new ...
-
Tapia Durán, Macarena Paz (Universidad de Chile, 2012)El kiwi es un fruto consumido en todo el mundo, donde Chile es uno de sus y principalmente, productores-exportadores. En los últimos años los frutos de kiwi han enfrentado un escenario comercial complicado. El principal ...
-
Muñoz Robredo, P.; Rubio, P.; Infante Espiñeira, Rodrigo; Campos Vargas, R.; Manríquez, D.; González Agüero, M.; Defilippi Bruzzine, Bruno (Elsevier, 2012)Apricots are climacteric fruits with a high susceptibility to flesh softening and loss of flavor during postharvest storage, and most of the ripening processes are regulated by ethylene, which also has an effect on its ...
-
Jorquera Clavel, Natalia Yodaly (Universidad de Chile, 2012)Con el objetivo de evaluar el comportamiento de diferentes variedades de durazno conservero frente a distintas intensidades de raleo, respecto de sus rendimientos, peso de fruto y calidad agroindustrial, se realizó un ...
-
Robles Diener, Bárbara Francisca (Universidad de Chile, 2012)Durante la temporada 2011/2012, se desarrolló una investigación en el jardín de variedades de la Facultad de Ciencias Agronómicas de la Universidad de Chile (33°34'02S.; 70°38'23ºO.), ubicado en La Pintana, Región ...