Browsing by Author "Escalona Contreras, Víctor"
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Oyarzún Jara, Dennise Karina (Universidad de Chile, 2014)La industria de frutas mínimamente procesadas, generalmente utiliza como desinfectante NaClO debido a su bajo costo y alta efectividad. Sin embargo, su aplicación podría generar residuos perjudiciales para el medio ambiente, ...
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León Poblete, Alejandra Elizabeth (Universidad de Chile, 2013)Los principales problemas observados en nectarines MPF se relacionan con el pardeamiento enzimático y el ablandamiento de la pulpa. Para lograr minimizar estos problemas en cascos de nectarines “Ruby Diamond”, se evaluó ...
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Hernández Palma, María Belén (Universidad de Chile, 2017)El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de diferentes concentraciones de 1-metilciclopropeno (1-MCP) sobre la maduración de kiwi (Actinidia chinensis) ‘Jintao’. Los frutos una vez cosechados, provenientes de la ...
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Bustamante, Andrés; Hinojosa, Andrea; Robert Canales, Paz; Escalona Contreras, Víctor (Blackwell Publishing Ltd, 2017)© 2017 Institute of Food Science and Technology Pomegranate peels and seeds are industrial residues considered interesting sources of punicalagin (PU) and punicic acid (PA), respectively. To optimise their extraction process ...
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Ávila Valdivia, Carolina Andrea (Universidad de Chile, 2013)Debido a la falta de trabajadores calificados para el desarrollo de las labores agrícolas, la baja productividad y el alto costo que representan para los productores, se realizaron dos estudios para evaluar el incremento ...
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González Cruz, Marta Camila (Universidad de Chile, 2015)El procesamiento de los nectarines cv. Summer Fire afecta su calidad en términos de color, firmeza de la pulpa y calidad funcional. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de diferentes porcentajes de O2 + CO2 ...
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Miranda Palacios, Pablo Andrés (Universidad de Chile, 2013)La motivación es uno de los aspectos más determinantes a la hora de mejorar la eficiencia de la mano de obra, ya sea por incremento de la calidad o de la velocidad de trabajo, por lo tanto, el desarrollo de un incentivo ...
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Miranda Palacios, Pablo Andrés (Universidad de Chile, 2013)La mano de obra es el factor productivo de mayor importancia en la producción de uva de mesa, dado a que corresponde a la principal fuente de costos y, adicionalmente, se ha transformado en un recurso cada vez más escaso, ...
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Machuca, A.; Odio, A.; Tapia, M. L.; Silveira, A. C.; Escalona Contreras, Víctor (International Society for Horticultural Science, 2018)Safety of fresh-cut products is largely affected by the microbial load of raw material. In this sense, a hydroponic production system allows to reduce microbial contamination, as long as the quality of the used water on ...
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Alcarraz, E.; Flores, M.; Tapia, M. L.; Bustamante, A.; Wacyk, J.; Escalona Contreras, Víctor (International Society for Horticultural Science, 2018)Aquaponics is the integration of aquaculture and hydroponic systems where, in general terms, the waste produced by aquatic organisms becomes nutrients through bacterial action for plant growth. Water consumption as well ...
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Aguayo, Encarna; Escalona Contreras, Víctor; Silveira, Ana Cecilia; Artés, Francisco (SAGE Publications, 2014)Fresh-cut industry needs novel disinfectant to replace the use of chlorine. Ozone is one of the most powerful oxidizing agents and is applied in gaseous or aqueous form for sanitation purposes. However, the strong oxidative ...
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Abugoch James, Lilian; Tapia, Cristián; Plasencia, Dora; Pastor, Ana; Castro Mandujano, Olivio; López, Luis; Escalona Contreras, Víctor (Wiley-Blackwell, 2016)The aim of this study was to evaluate quinoa protein (Q), chitosan (CH) and sunflower oil (SO) as edible film material as well as the influence of this coating in extending the shelf-life of fresh blueberries stored at 4 ...
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Luchsinger Lagos, Luis; Escalona Contreras, Víctor; Montenegro, J. P.; Lizana, L. A. (International Society for Horticultural Science, 2018)The maintenance of cold chain and temperature uniformity during transport of fresh fruit are critical factors to extend shelf life and maintain quality to reach distant international markets. The types of load patterns in ...
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Use of Alternative Sanitizers on Minimally Processed Watercress Harvested in Two Different Seasons Escalona Contreras, Víctor; Hinojosa, Andrea; Char, Cielo Dolores; Villena, Paulina; Bustamante, Andrés; Sáenz Hernández, Carmen Luisa (Wiley & Sons, 2015)There is an increasing concern about the formation of halogenated compounds when sodium hypochlorite (SH) is used as food sanitizer. This research evaluated the quality of watercress harvested in two seasons treated with ...
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Escalona Contreras, Víctor; Aguayo, Encarna; Martínez Hernández, Ginés B.; Artés, Francisco (ELSEVIER, 2010)The aim of this work was to investigate the use of different doses of UV-C (0, 2.4, 7.2, 12 and 24 kJm−2) radiation treatments to inhibit microbial growth of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica. The spoilage ...