Olive oil and the millennial generation in Chile. What do these consumers consider when buying this product?
Author
dc.contributor.author
Mora González, Marcos
Author
dc.contributor.author
Schnettler, Berta
Author
dc.contributor.author
Lobos, Germán
Author
dc.contributor.author
Geldes, Cristián
Author
dc.contributor.author
Boza Martínez, Sofía
Author
dc.contributor.author
Lapo, María del Carmen
Author
dc.contributor.author
Paz, Ruth
Admission date
dc.date.accessioned
2020-08-17T19:24:03Z
Available date
dc.date.available
2020-08-17T19:24:03Z
Publication date
dc.date.issued
2020
Cita de ítem
dc.identifier.citation
Rev. FCA UNCUYO. 2020. 52(1): 233-245
es_ES
Identifier
dc.identifier.issn
1853-8665
Identifier
dc.identifier.uri
https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/176451
Abstract
dc.description.abstract
This study aimed to identify the attributes influencing the purchase decision process
of the olive oil consumer belonging to "Millennials" in the Metropolitan Region, Chile.
The method includes data collection from 408 people and a combination of factorial
and cluster analysis. The results identified two segments in the millennial consumers.
In the purchasing, one of the consumer groups, with 150 people, attached importance
to product information and origin, as well as oil category, colour, and acidity. The other
group with 258 people rejected a large part of the attributes, except for that related to
electronic commerce. These results suggest that the search for attractive attributes in
a broad sense is relevant and should be considered in the development of commercial
strategies for the segment that positively values all attributes. However, for that segment
rejecting intrinsic attributes, it would be advisable to deepen on aspects related to
technology and social network.
es_ES
Abstract
dc.description.abstract
Este estudio tiene como objetivo identificar los atributos que influyen en el proceso de
decisión de compra del consumidor de aceite de oliva perteneciente a "Millennials" en la
Región Metropolitana, Chile. El método incluye la recolección de datos de 408 personas y
una combinación de análisis factorial y de conglomerados. Los resultados identifican dos
segmentos en los consumidores milenarios. En la compra, uno de los grupos de consumidores,
con 150 personas, da importancia a la información y al origen del producto, así
como a la categoría de aceite, al color y a la acidez. El otro grupo con 258 personas rechaza
gran parte de los atributos, excepto el relacionado con el comercio electrónico. Estos resultados
sugieren que la búsqueda de atributos atractivos en sentido amplio es relevante y
debe ser considerada en el desarrollo de estrategias comerciales para el segmento que
valoren positivamente todos los atributos. Sin embargo, para ese segmento que rechaza
los atributos intrínsecos, sería aconsejable profundizar en aspectos relacionados con la
tecnología y las redes sociales.