Show simple item record

Authordc.contributor.authorGonzález González, Carmen 
Authordc.contributor.authorDomper, Alejandra 
Authordc.contributor.authorFonseca, Lilian 
Authordc.contributor.authorLera Marques, Lydia 
Authordc.contributor.authorCorrea Burrows, María Paulina 
Authordc.contributor.authorZacarías, Isabel 
Authordc.contributor.authorVio, Fernando 
Admission datedc.date.accessioned2021-07-02T01:07:43Z
Available datedc.date.available2021-07-02T01:07:43Z
Publication datedc.date.issued2020
Cita de ítemdc.identifier.citationRev Chil Nutr 2020; 47(6): 991-999es_ES
Identifierdc.identifier.other10.4067/S0717-75182020000600991
Identifierdc.identifier.urihttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/180377
Abstractdc.description.abstractThe objective was to evaluate an educational intervention for healthy eating habits based on the Colacion BKN program, among preschool and schoolchildren, carried out in 2013-2018. We conducted a longitudinal study with cross-sectional data among preschool and school-age children (up to the fourth grade) over four years in 14 schools in the Metropolitan Region of Chile. The intervention program consisted of fruit delivery, nutrition education and improvements in physical activity and school food kiosks, with active participation of teachers and parents. There was an improvement in knowledge of healthy foods in children and excellent user satisfaction. Overweight and obesity did not increase during 2016 and 2018, but increased in 2015 and 2017. In similar not-intervened schools there was an increase of overweight and obesity compared with Colacion BKN schools. For food consumption, there was a decrease in consumption of candy and soft drinks in preschool students and all children consumed more than three portions of fruits and vegetables per day, which is greater than the national average of two portions per day in the general population. Conclusions: There was a successful increase in fruit and vegetable consumption with nutrition education and promotion of healthy habits, such as physical activity and healthy food consumption.es_ES
Abstractdc.description.abstractEl objetivo fue evaluar una intervención educativa en hábitos de alimentación saludable basada en el programa Colación BKN en pre-escolares y escolares entre los años 2013-2018. Diseño longitudinal con comparación de cortes trasversales en escolares de prekínder a cuarto año básico durante 4 años en 14 escuelas de la Región Metropolitana de Chile. El programa consistió en entrega de fruta como colación, educación alimentaria, mejora de la actividad física y kioscos escolares, con participación de profesores y familias. Como resultado se observó una mejoría de los conocimientos en alimentación saludable de los niños, con una excelente satisfacción de usuarios. Sobrepeso y obesidad se mantuvieron el 2016 y 2018, pero aumentaron el 2015 y 2017. En escuelas similares no intervenidas el exceso de peso fue mayor con respecto a las del programa. Hubo una tendencia a disminuir el consumo de dulces y bebidas azucaradas en prekínder y kínder entre 2014 y 2017 y el consumo de 3 porciones al día de frutas y verduras en niños intervenidos fue superior al promedio nacional de 2 porciones al día. Conclusiones: Hubo un aumento exitoso en el consumo de frutas y verduras, educación alimentaria y actividad física para el cambio hacia hábitos más saludables.es_ES
Lenguagedc.language.isoeses_ES
Publisherdc.publisherSoc. Chilena Nutriciónes_ES
Type of licensedc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile*
Link to Licensedc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/*
Sourcedc.sourceRevista Chilena de Nutriciónes_ES
Keywordsdc.subjectFruit and vegetable consumptiones_ES
Keywordsdc.subjectHealthy foodes_ES
Keywordsdc.subjectOverweightes_ES
Keywordsdc.subjectNutrition educationes_ES
Keywordsdc.subjectNutrition intervention programes_ES
Keywordsdc.subjectObesityes_ES
Keywordsdc.subjectAlimentación saludablees_ES
Keywordsdc.subjectConsumo de frutas y verdurases_ES
Keywordsdc.subjectEducación nutricionales_ES
Keywordsdc.subjectObesidades_ES
Keywordsdc.subjectPrograma de intervención nutricionales_ES
Keywordsdc.subjectSobrepesoes_ES
Títulodc.titleAplicación y efectividad de un modelo educativo en hábitos saludables con entrega de fruta y programa de actividad física en escolareses_ES
Title in another languagedc.title.alternativeApplication and effectiveness of an educational model for healthy habits with fruit delivery and physical activity program for schoolchildrenes_ES
Document typedc.typeArtículo de revistaes_ES
dcterms.accessRightsdcterms.accessRightsAcceso Abierto
Catalogueruchile.catalogadorcrbes_ES
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCOPUS
Indexationuchile.indexArtículo de publicación SCIELO


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile