About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

Programa de manejo de alérgenos y validación lavados mediante Test Elisa en planta de aderezos

Tesis
Thumbnail
Open/Download
IconPrograma-de-manejo-de-alergenos-y-validacion-lavados-mediante-test-elisa.pdf (1.232Mb)
Access note
Acceso a solo metadatos
Publication date
2017
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Romero Reyes, José Mario Luis
Cómo citar
Programa de manejo de alérgenos y validación lavados mediante Test Elisa en planta de aderezos
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Peña Barrera, Evelyn Maribel;
Professor Advisor
  • Romero Reyes, José Mario Luis;
  • Puente Díaz, Luis;
Abstract
Se realizó un estudio del proceso productivo de una planta de aderezos, con foco en el manejo de alérgenos alimentarios, con el fin de realizar un plan de administración de los alérgenos presentes en la planta. El programa de manejo de alérgenos elaborado consta de 4 etapas principales: Desarrollo de productos, Montaje de procesos productivos, Control de procesos productivos y Capacitación. Dentro del plan de manejo de alérgenos se realizó la verificación de lavados con el método de detección de proteína ELISA (enzyme-linked immuno sorbent assay) para huevo. Se identificaron 3 alérgenos presentes en los procesos de elaboración de aderezos: leche, trigo y huevo. Los lavados como método de control de la contaminación cruzada de alérgenos en líneas de envasado, que envasan secuencialmente productos con y sin alérgenos, resultaron efectivos para garantizar concentraciones <2.5 ppm de proteína de huevo en el producto final
 
This study was carried out in a production process of a dressing plant, with a focus on the management of food allergens, in order to make a plan of administration of allergens present in the plant. The allergen management program elaborated consists of 4 main stages: Products development, Assembly of productive processes, Control of production processes and Training. Within the allergen management plan a verification of washes with the detection of protein ELISA (enzyme-linked immuno sorbent assay) method for eggs. The allergens identified in the dressing factory processes were: milk, wheat and egg. Washing as a control method of cross-contamination of allergens in packaging lines, which sequentially packaged products with or without allergens, were effective to ensure concentrations < 2.5 ppm in the final product
 
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-notadetesis.item
Memoria para optar al título de Ingeniero en Alimentos
General note
Autor NO autoriza el acceso al texto completo de su documento
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/193026
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account