About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

Evaluación del aporte nutricional de siete cubiertas vegetales en un viñedo orgánico del c. v. Merlot.

Tesis
Thumbnail
Open/Download
Iconsanchez_g.pdf (524.9Kb)
Publication date
2004
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Peña, Alvaro
Cómo citar
Evaluación del aporte nutricional de siete cubiertas vegetales en un viñedo orgánico del c. v. Merlot.
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Sánchez Martínez, Guillermo;
Professor Advisor
  • Peña, Alvaro;
  • Díaz, Verónica;
Abstract
Los objetivos del presente estudio consistieron en evaluar los aportes a la fertilidad del suelo al incorporar los residuos vegetales de diferentes especies cultivadas en la entrehilera del viñedo. Asimismo, se evaluó el efecto de esta cubierta vegetal en la disponibilidad de estos nutrientes para la planta. Se estudió un viñedo de la variedad Merlot de 2 años de edad, en la zona de Alto Jahuel del Valle del Maipo. Se analizaron los contenidos de macronutrientes del suelo y vides para poder evidenciar los cambios producidos por las cubiertas vegetales. Se sembraron 6 especies, rábano forrajero, mostaza, raps avena, ballica matilda, ballica aries. Se dejó crecer la pradera natural propia del sector. Todas las cubiertas vegetales recibieron idéntico manejo agronómico y fueron segadas e incorporadas en poscosecha (1° semana de mayo del año 1999). Una vez descompuestas las cubiertas vegetales, se estudió el aporte de macronutrientes al suelo por cada una de las cubiertas, destacando las gramíneas avena, ballica matilda y ballica aries que aportan las mayores cantidades de nitrógeno, fósforo y potasio. Al evaluar la disponibilidad de macronutrientes en la planta, se evidenció una clara disminución en los niveles de nitrógeno nítrico en los peciolos de la vid al momento de la descomposición, produciendo la llamada “hambre de nitrógeno”. La flora nativa del sector donde se desarrolló este estudio presentó aportes significativos a los contenidos de nitrógeno, fósforo y potasio, sobre el promedio del aporte de los tratamientos sembrados, lo cual también se refleja en altos contenidos de nitrógeno en los peciolos en postcosecha, perfilándose como la mejor opción de suplementación de nutrientes orgánicos al evaluar los costos de este programa de fertilización, ya que no necesita siembra de semillas seleccionadas al provenir directamente de la resiembra natural de la pradera. Finalmente, se aconseja el desarrollo de estudios complementarios de otras especies de cubiertas vegetales en diferentes variedades de vid.
 
The objectives of the present study were evaluate the contributions to the fertility of the soil of different species cultivated beetween the rows of the vineyard when they were incorporated to the soil. Besides it was studied the effect of this vegetal cover in the availability of these nutrients for the vines. A vineyard of the Merlot variety of 2 years in Alto Jahuel, Maipo Valley was used. The contents of macronutrients of the soil and grapevines were analyzed to determinate the changes produced by the vegetal covers. Six species were seeded, rábano forrajero, mustard, raps oats, ballica matilda, ballica aries and let grow the natural flora of the area. All the vegetal covers received same agronomic management and were harvested and incorporated in postharvest (1st week of May). Once disturbed the vegetal covers, the contribution of macronutrients to the soil by each one of the covers studied, emphasizing the gramineas oats, ballica matilda and ballica aries that contribute the greater amounts of nitrogen, fosforo and potassium. When evaluating the availability of macronutrients in the plant, demonstrated a clear diminution in the nitric nitrogen levels in the petiole of the grapevine at the time of the decomposition, producing the call “hunger of nitrogen”. The native flora of the sector where this study was developed presented/displayed significant contributions to the contents of nitrogen, phosphorus and potassium, on the average of the contribution of the seeded treatments, which also is reflected in high nitrogen contents in the petiole in postharvest, being outlined like the best option of suplementacion of organic nutrients when evaluating the costs of this program of fertilization, since it does not need sowing seeds selected when coming directly from reseed natural of the prairie. Finally, the development of complementary studies of other species of vegetal covers in different varieties from grapevine is advised.
 
General note
Memoria para optar al Título Profesional de Ingeniero Agrónomo Mención: Vitivinicultura y Enología
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/101740
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account