About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

Formulación y desarrollo de un producto en polvo para deportistas de resistencia

Tesis
Thumbnail
Open/Download
Iconlobos_sa.pdf (2.540Mb)
Publication date
2011
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Castro Montero, Eduardo
Cómo citar
Formulación y desarrollo de un producto en polvo para deportistas de resistencia
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Lobos Araneda, Sergio Antonio;
Professor Advisor
  • Castro Montero, Eduardo;
  • Puente Díaz, Luis;
Abstract
En el presente estudio se desarrolló un producto en polvo para deportistas de resistencia, basándose en las necesidades nutricionales específicas señaladas en estudios recientes de nutrición deportiva y ciencias del deporte. La porción de consumo calculada para el producto desarrollado fue de 50g y su reconstitución se realiza en 350mL de agua. El contenido nutritivo estimado por porción de producto fue de 15g de proteína, 26g de hidratos de carbono, 2,5g de creatina, 1500mg de calcio y 175mg de magnesio y fundamenta su composición en estudios que señalan incrementos en el rendimiento y la recuperación. El producto desarrollado se optimizó sensorialmente, mediante metodología de superficie de respuesta para las variables: dulzor (sacarina) y sabor (vainilla) determinando los contenidos óptimos de estos componentes: 82mg y 655mg respectivamente. Se caracterizó químicamente mediante análisis proximal y se confirmó la composición esperada. Además se midieron parámetros microbiológicos (aerobios mesófilos, hongos y levaduras) y parámetros físicos como densidad bulk, ángulo de reposo y diámetro promedio de partícula, los cuales resultaron aceptables para el producto. Se estimó una duración de 10 meses mediante estudios de envejecimiento acelerado
 
In this study a product for endurance athletes was developed, based on specific nutritional needs identified in recent studies of sports nutrition and sports science. The serving size calculated for the developed product was 50g and its reconstitution is in 350ml of water. The estimated nutrient content per serving of the product was: 15g protein, 26g carbohydrate, 2.5 g of creatine, 1500mg of calcium and 175mg of magnesium and the composition was based on studies that show improvement in performance and recovery. The developed product was optimized by response surface methodology for the sensory variables: sweetness (saccharin) and flavor (vanilla) by determining the optimal content of these components: 82mg and 655mg respectively. It also was characterized chemically by proximate analysis, microbiological parameters (aerobic mesophilic fungi and yeasts) and physical parameters such as density, angle of repose and average particle diameter, which were acceptable for the product. A shelf life of 10 months was estimated by accelerated aging studies
 
General note
Memoria para optar al título profesional de Ingeniero en Alimentos
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/115683
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account