Characterization of Persea americana Mill. peels and leaves extracts and analysis of its potential in vitro anti-inflammatory properties
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2020Metadata
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Ovalle Marín, Angélica
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Characterization of Persea americana Mill. peels and leaves extracts and analysis of its potential in vitro anti-inflammatory properties
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There is a worldwide trend of increasing prevalence of non-communicable diseases characterized by a chronic inflammatory state. Therefore, it is important to study the relationship between food and health. Avocado (Persea americana) stands out in food industry for its nutritional value. Industrials process of avocado generates a large number of by-products, which contain phytochemical compounds with antioxidant properties, such as polyphenols. The objective of the present research was to characterize four aqueous and hydroalcoholic extracts from avocado leaves and peels and analyze it possible anti-inflammatory properties in vitro. Total polyphenol content (with the Folin-Ciocalteau method) and antioxidant capacity (by FRAP and DPPH) were determined. Extracts inflammatory features were measured by NO and TNF-alpha release, and by TNF-alpha gene expression. Our results indicated that hydroalcoholic extracts present higher total polyphenol content (p<0.001) and antioxidant capacity (p<0.001, by FRAP) than the aqueous ones. Furthermore, we report that hydroalcoholic leaves extract presented greater in vitro anti-inflammatory effect, especially the leave hydroalcoholic regarding NO release (p<0.001, against LPS treatment), aqueous and hydroalcoholics regarding TNF-alpha release (p<0.05), and only the hydroalcoholic in the TNF-alpha gene expression (p<0.01). In conclusion, the avocado hydroalcoholic extracts, and especially from leaves, present in vitro anti-inflammatory features that might be considered for human health improvement applications. Existe una tendencia mundial de incremento en prevalencia de enfermedades no transmisibles, que se caracterizan por un estado
pro-inflamatorio crónico. Por lo tanto, es importante estudiar la relación entre alimentos y salud. La palta (Persea americana), sobresale en
la industria por su valor nutricional. El procesamiento de la palta genera gran cantidad de subproductos, que contienen bioactivos con
propiedades beneficiosas, como polifenoles. El objetivo del presente trabajo fue caracterizar cuatro extractos de palto (acuoso e
hidroalcohólico; de hoja y de cáscara) y analizar sus posibles propiedades anti-inflamatorias in vitro. Fueron determinados polifenoles
totales (con el método de Folin–Ciocalteau) y capacidad antioxidante (por FRAP y DPPH) de los extractos. Las propiedades antiinflamatorias de los extractos fueron determinadas por la liberación de NO y de TNF-alpha, y por la expresión génica de TNF-alpha. Los resultados
indican que los extractos hidroalcohólicos presentan más polifenoles (p<0,001) y capacidad antioxidante (p<0,001, por FRAP) que los
acuosos. Mas aún, observamos que los extractos hidroalcohólicos de hojas presentaron mayores efectos anti-inflamatorios in vitro,
especialmente el hidroalcohólico de hoja en liberación de NO (p<0,001, frente a tratamiento con LPS), acuosos e hidroalcohólicos en
liberación de TNF-alpha (p<0,05), y solo los hidroalcohólicos en la expresión de TNF-alpha (p<0,01). En conclusión, los extractos hidroalcohólicos
de palto, y especialmente el de hoja, presentan propiedades anti-inflamatorias in vitro que pueden ser consideradas para aplicaciones en
mejoría de salud humana.
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CONICYT FONDECYT
11130373
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Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas 19 (4): 395 - 407 (2020)
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