Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 949
-
(MDPI, 2022)Glucocorticoids (GC) are steroids hormones that drive circulating glucose availability through gluconeogenesis in the liver. However, alternative splicing of the GR mRNA produces two isoforms, termed GR alpha and GR beta. ...
-
(Frontiers Media, 2022)
-
(MDPI, 2022)In addition to their use in human medicine, antimicrobials are also used in food animals and aquaculture, and their use can be categorized as therapeutic against bacterial infections. The use of antimicrobials in aquaculture ...
-
(Nature, 2022)This study compared different approaches to measuring breast density and breast tissue composition (BTC) in adolescent girls (n = 42, aged 14–16 years) and their mothers (n = 39, aged 36–61 years) from a cohort in Santiago, ...
-
(MDPI, 2022)Food systems are one of the main contributors to climate change. Sustainable diets are one strategy to mitigate climate change. Assessments and estimations at a national level are lacking, especially in the Global South, ...
-
(Universidad de Chile, 2021)En 2017, las enfermedades crónicas no transmisibles (ENT) fueron la causa del 73% de las muertes en el mundo. En Chile, los resultados de la Encuesta Nacional de Salud (ENS) 2016-2017 evidencian que la población tiene ...
-
(Universidad de Chile, 2023)Introducción: La enfermedad por hígado graso no alcohólico se caracteriza por ser la enfermedad hepática con mayor prevalencia a nivel mundial, en la cual existe un aumento de triglicéridos en los hepatocitos (esteatosis), ...
-
(Universidad de Chile, 2023)Introducción: Actualmente existe un aumento en la incidencia de resistencia a la insulina (RI) y esteatosis hepática en la población. La fibra dietética juega un rol protector en la prevención como tratamiento de estas ...
-
(Dove Medical Press Ltd, New Zealand, 2022)Purpose: Sleep is essential for life and plays a key role for optimal physiology, brain functioning, and health. Evidence suggests a relation between sleep and cerebral white matter integrity. Human studies report that ...
-
(Universidad de Chile. INTAJUNAEB, 2017)
-
(Universidad de Chile. INTAJunta Nacional de Auxilio Escolar y Becas (Chile), 2017)
-
(Programa 5 al Día (Chile)Universidad de Chile. Instituto de Nutrición y Tecnología de los AlimentosChile. Ministerio de Agricultura, 2018)1.300 millones de toneladas de alimentos se pierden o desperdician anualmente en el mundo, según datos de la FAO. Esta es una situación muy alarmante, sobre todo en países en donde el hambre y la malnutrición son un tema ...
-
(Universidad de ChileFLACSO-Chile, 2022)
-
(MDPI, 2022)Tomatoes are susceptible to bacterial diseases, mainly related to some Pseudomonas syringae pathovars. Many Pseudomonas species are considered innocuous, but some have shown the ability to opportunistically infect tomato ...
-
(Sociedad de Biología de Chile, 2022)
-
(Elsevier, 2021)Background In 2016, Chile implemented a unique law mandating front-of-package warning labels, restricting marketing, and banning school sales for products high in calories, sodium, sugar, or saturated fat. We aimed ...
-
(Elsevier Inc.usjcs@elsevier.com, 2020)
-
(Sociedad Medica de Santiago, 2020)
-
(BioMed Central Ltd, 2020)
-
(John Wiley and Sons Ltd.contentdelivery@wiley.com, 2020)