About
Contact
Help
Sending publications
How to publish
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
  •   Home
  • Facultad de Ciencias Agronómicas
  • Tesis Pregrado
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse byCommunities and CollectionsDateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionDateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login to my accountRegister
Biblioteca Digital - Universidad de Chile
Revistas Chilenas
Repositorios Latinoamericanos
Tesis LatinoAmericanas
Tesis chilenas
Related linksRegistry of Open Access RepositoriesOpenDOARGoogle scholarCOREBASE
My Account
Login to my accountRegister

Aplicaciones repetidas de 1-MCP en etapas tempranas de almacenamiento de kiwi var. hayward y sus efectos en maduración

Tesis
Thumbnail
Open/Download
Iconsepulveda_m2.pdf (307.6Kb)
Publication date
2009
Metadata
Show full item record
Cómo citar
Retamales Aranda, Julio
Cómo citar
Aplicaciones repetidas de 1-MCP en etapas tempranas de almacenamiento de kiwi var. hayward y sus efectos en maduración
.
Copiar
Cerrar

Author
  • Sepúlveda Parada, Mauricio Antonio;
Professor Advisor
  • Retamales Aranda, Julio;
  • Cooper Cortés, Tomás;
  • Galletti S., Ljubica;
Abstract
Frutos de kiwi de la variedad Hayward, fueron expuestos al inhibidor de acción de etileno 1-MCP a una concentración de 1000 nL*L-1 por 6 horas con aplicaciones cada 7 días hasta completar 5 aplicaciones sucesivas en el tratamiento con el máximo número de aplicaciones. Los tratamientos consistieron en 1 aplicación (T2), 2 aplicaciones (T3), 3 aplicaciones (T4), 4 aplicaciones (T5), 5 aplicaciones (T6) y un testigo sin aplicación (T1). La fruta fue almacenada a una temperatura de 0°C, en la empresa Unifrutti ubicada en Linderos, por periodos de 15; 30; 60; 90; 120 días y se sometió a evaluación tanto a salida de frío como en período de exposición y venta (PSEV). En el caso de los frutos del período de exposición y venta, la evaluación se efectuó luego que alcanzaran una firmeza equivalente a 1 kg-f, indicativo de haber alcanzado una condición de madurez de consumo. Los parámetros evaluados fueron tasa de producción de etileno, tasa respiratoria, firmeza, acidez, ablandamiento de columela. A salida de frío los frutos aplicados con 1-MCP fueron inicialmente más firmes que aquéllos del testigo; luego de la quinta semana en adelante se produce una paulatina pérdida de tales diferencias con la prolongación del almacenamiento refrigerado. En el caso del PSEV, los frutos del tratamiento testigo llegaron a la madurez de consumo mucho antes que los frutos tratados con 1-MCP, 10 y 19 días respectivamente. La tasa de producción de etileno de la fruta evaluada en distintos períodos inmediatamente a salida de frío fue baja, sin expresar diferencias estadísticas entre tratamientos en la mayoría de las evaluaciones, no determinándose un efecto consistente en la inhibición de la producción de etileno en los tratamientos aplicados con 1-MCP. Por otra parte, en el PSEV se aprecia que, independiente del número de aplicaciones la tasa de producción de etileno de los frutos tratados con el inhibidor tiende a permanecer baja en relación con los frutos del testigo en distintos períodos de medición, determinando diferencias significativas en varias de las evaluaciones. En el caso de la tasa respiratoria la aplicación de 1-MCP (independiente del número de aplicaciones) tiende a reducirla, aunque esta reducción se manifiesta mayormente en el período de exposición y venta. El comportamiento de otros parámetros como sólidos solubles totales, porcentaje de acidez y ablandamiento de columela no presentó respuesta diferencial a la aplicación de 1-MCP. Palabras claves: Inhibición de etileno, firmeza de la pulpa, vida después de almacenaje en frío, 1-metilciclopropeno.
 
Kiwifruit var. Hayward were exposed to the ethylene action inhibitor 1-MCP at a concentration of 1000 nL*L-1 for 6 hours, with applications being performed every 7 days up to completing 5 successive applications for the treatment with the highest application number. Treatments consisted of one application (T2), 2 applications (T3), 3 applications (T4), 4 applications (T5), 5 applications (T6) and a control treatment without application (T1). Fruit was stored at a temperature of 0°C, in the facilities of Unifrutti located in Linderos, for periods of 15, 30, 45, 60, 90 and 120 days, being evaluated both right after cold storage and after a period of simulated shelf life (SL). In this case, evaluation was carried out once fruits reached firmness equivalent to 1 kg-f, considered as having reached consumption ripeness. Parameters evaluated were ethylene production rate, respiration rate, firmness, acidity, columella firmness. Right from cold storage, fruits applied with 1-MCP were initially firmer that those from the control treatment, however, from the 5th week onwards a gradual loss of such differences was evident with prolongation of cold storage. For shelf life, fruits from control treatment attained ripeness considerably earlier than 1-MCP-treated fruits, storing for 19 days at 20°C while the ones from control treatment lasted 10 days. Ethylene production rate was low for fruit evaluated in different periods right after cold storage, without statistical differences being present between treatments in most of the evaluations, and, therefore, not defining consistent effect on inhibition of ethylene production for the inhibitor-applied treatments. On the other hand, during shelf life (SL) it could be determined that, independently of the number of applications, ethylene production rate of inhibitor-applied fruits kept lower as related to untreated fruits in different evaluation opportunities, determining significant differences in many evaluations. In the case of respiration rate, application of 1-MCP (irrespective of the number of applications) tended to reduce it, although such reduction was particularly marked during the shelf life period. Behaviour of further parameters like total soluble solids, acidity and columella softening was not influenced by 1-MCP application.
 
General note
Memoria para optar al Título Profesional de Ingeniero Agrónomo Mención: Fruticultura
Identifier
URI: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/101713
Collections
  • Tesis Pregrado
xmlui.footer.title
31 participating institutions
More than 73,000 publications
More than 110,000 topics
More than 75,000 authors
Published in the repository
  • How to publish
  • Definitions
  • Copyright
  • Frequent questions
Documents
  • Dating Guide
  • Thesis authorization
  • Document authorization
  • How to prepare a thesis (PDF)
Services
  • Digital library
  • Chilean academic journals portal
  • Latin American Repository Network
  • Latin American theses
  • Chilean theses
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB)
Universidad de Chile

© 2020 DSpace
  • Access my account