Browsing by Title Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos
Now showing items 349-368 of 940
-
(NATURE PUBLISHING GROUP, 2006-09)Objective: To evaluate energy balance and physical activity in obese preschool children attending day-care centres. Design: Cross-sectional study. Subjects: Twenty-four 3-5 years old obese children selected at random ...
-
Energy expenditure and intake comparisons in Chilean children 4-5 years attending day-care centres (Aula Médica, 2015)Introduction: the doubly labelled water (DLW) method has an accuracy of 1% and within-subject precision of 5-8%, depending on subject’s age and environments issues. Energy intake assessment is prone to errors (>15- 20%) ...
-
(Elsevier, 2020)Introduction: Folates are essential nutrients for fetal development and pregnancy outcomes; they are transported to the fetus during gestation through specific folate transporters located in the placenta. In preterm newborns, ...
-
(Universidad de Chile. INTAJunta Nacional de Auxilio Escolar y Becas (Chile), 2017)
-
Estado actual del diagnóstico y presentaciones clínicas de enfermedad celíaca. Estudio multicéntrico (SOC MEDICA SANTIAGO, 2008-03)Background: Ample use of serological markets of high sensitivity and specificity led to relevant changes in the epidemiology of celiac disease. The impact of these changes in our country is poorly known. Aim: To assess the ...
-
(SOC MEDICA SANTIAGO, 2004-11)Background: The Chilean Ministry of Health has developed a health promotion program called "Vida Chile" whose aim is to target risk factors for chronic diseases. To achieve this, school-based initiatives in nutrition and ...
-
(Universidad de Chile, 2016-12)Antecedentes: Durante las últimas décadas, los cambios en los estilos de vida han generado una modificación sustancial en la morfoestructura de los adolescentes. Estos cambios se deberían a un aumento del sedentarismo, las ...
-
(Universidad de Chile, 2023)Introducción: La evidencia sugiere una relación entre el estado nutricional (EN) y el adecuado aporte nutricional, con la evolución clínica de los pacientes en estado crítico por COVID-19. El objetivo de este estudio fue ...
-
(Aula Médica Ediciones, 2015)Objetivos: Estimar y validar puntos de corte de índice de masa muscular esquelética (IMMAE) en adultos mayores chilenos, para el diagnóstico de sarcopenia Métodos: Estimación de puntos de corte para IMMAE determinados ...
-
(TAYLOR & FRANCIS LTD., 2016)Chronic renal disease (CRD) in its pre-dialysis stage is an important risk factor for mortality among adults. The aim of this study was to assess the effects of CRD on mortality among consultants in Chilean public primary ...
-
(2010)Background: In 2007, a preventive strategy for childhood obesity, that included food education and an increase in physical activity, was implemented in seven public schools located in Santiago. In four of these schools, a ...
-
(2006)The frequency of Crohn disease shows a significant increase in the last century. Affected patients show a misbalance between production of free radicals and anti oxidant defenses. Thus, one of the increasingly accepted ...
-
(Universidad de Chile, 2017-01)Introducción: los ácidos grasos poliinsaturados eicosapentaenoico (EPA) y docosahexaenoico (DHA) son ampliamente conocidos por sus efectos beneficiosos para la salud humana. EPA y DHA son aportados al organismo principalmente ...
-
(Universidad de hile, 2011-04)Para diseñar intervenciones efectivas que contribuyan a la prevención de la obesidad infantil, se determinaron las etapas del cambio de conducta y la percepción de motivaciones y barreras para consumir 5 porciones diarias ...
-
(SOC MEDICA SANTIAGO, 2008-11)Roux-en-Y gastric bypass (RYGBP) has had a positive impact on co-morbidities associated with obesity. However, in the long-term it can induce micronutrient deficiencies. Aim: To perform a complete nutritional assessment ...
-
(Universidad de Chile, 2016)Introducción: Las enfermedades crónicas son un problema de salud que ha afectado a casi todo el mundo y han siendo afrontadas con la implementación de diversos programas de prevención. En Chile, uno de los programas ...
-
(Universidad de Chile, 2014)Background: Health promotion in Chile is essential, considering its current epidemiologic status where chronic diseases are predominant. Aim: To report the evaluation of an on-line Diploma in health promotion for Primary ...
-
(2014)Antecedentes: El gasto energético (GE) puede disminuir en sujetos con dietas hipocalóricas, en una magnitud que excede la reducción explicada por los cambios en la composición corporal, dificultando la mantención del peso ...
-
(Arán Ediciones, 2020)Introducción: el programa chileno Vida Sana (PVS) busca disminuir los factores de riesgo de enfermedades crónicas en sujetos con sobrepeso/ obesidad entre 2 y 64 años de edad. Objetivo: evaluar los resultados del PVS ...